Okolo záhadného potopení lodi Mary Rose dodnes koluje řada teorií. Tajemství odhaluje nový dokument

Okolo záhadného potopení lodi Mary Rose dodnes koluje řada teorií. Tajemství odhaluje nový dokument

Foto: Geni / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mary Rose byla oblíbenou válečnou lodí Jindřicha VIII. Více než 30 let brázdila světová moře i oceány a účastnila se nesčetných bitev. 19. července 1545 se však loď potopila a dodnes nikdo nedokáže s jistotou říci proč.

Chlouba královského námořnictva

Během léta roku 1545 se přibližně 80 lodí anglického krále Jindřicha VIII. utkalo v Solentské úžině s přibližně 150 francouzskými galérami. Zatímco některé prameny vypráví, že 19. července tehdy panovalo prakticky bezvětří, jiné hovoří o nečekaném poryvu větru, který královskou loď Mary Rose převrátil. Skutečností ovšem je, že ze 470 mužů na palubě přežilo pouze 34.

K rozšifrování záhady se přidal známý dokumentarista

Jednou z možností, proč se Mary Rose tak snadno začala potápět, je, že byla poškozena některou z francouzských lodí. Mohla tak začít nabírat vodu a rychleji klesnout ke dnu. Záhadě na kloub se rozhodl přijít dokumentarista Ross Kemp. Spolu s týmem potápěčů tak vyrazil pod hladinu moře a pokusil se najít důkazy o tom, co se s lodí Mary Rose skutečně stalo.

Škody může objasnit část lodi pod hladinou moře

Většina levoboku lodi byla v průběhu staletí erodována silnými přílivovými vlnami a mořskými živočichy. Pravý bok však zůstal dobře zachován, protože byl pohřben v hustém bahně. Většina této poloviny lodi byla v roce 1982 vyzdvižena, část přídi však zůstala na dně. Právě její analýza by pak mohla vědcům definitivně říci, jak velké škody Mary Rose utrpěla v den potopení.

Válečná loď Mary Rose
Válečná loď Mary Rose | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Za potopení možná mohl sám král

Podle některých teorií navíc hlavní roli při zkáze své vlajkové lodi mohl sehrát sám Jindřich VIII. Trval na tom, aby měl v čele svých lodí co nejvíce děl, a historikům se podařilo získat dopis, který dokazuje, že král chtěl mít v čele Mary Rose dvě nová bronzová děla. Montáž těchto kanónů mohla zavinit destabilizaci lodi a vyšší náchylnost vůči poryvům větru.

Potápění k lodi Mary Rose

Během pobytu pod vodou odebral tým potápěčů v čele s Kempem a jeho partnerkou Mallory Haasovou několik vzorků dřeva, které by potenciálně mohly být součástí příďového hradu Mary Rose, a také části rozbité keramiky. Následná analýza pak potvrdila, že s velkou pravděpodobností skutečně jde o části ze slavné lodi.

Další průzkum

Ross Kemp se v rámci svého dokumentárního cyklu také věnoval analýze výpovědí celé řady odborníků, aby se dopátral svědectví námořníků z Mary Rose. Někteří historici přičítají potopení lodi lidskému selhání a viní z něj jak kapitána, tak posádku. Objevily se domněnky, že sir George Carew, který měl velení lodi na starosti, neznal dobře její možnosti, a mohl tak sám vydat rozkaz, který později vedl ke katastrofě. Možná však velel správně, a chyba byla na straně posádky, která jeho rozkazy ignorovala.

Co přinese budoucnost

Rozluštění záhady je tak stále na začátku. Postupně bylo z místa ztroskotání vyzvednuto téměř 10 000 kostí a úlomků kostí, které představují nejméně 179 osob. Většina těchto námořníků pocházela ze Spojeného království, ale mnoho dalších pocházelo z celé Evropy, a dokonce až ze severní Afriky. Závěry, ke kterým Kemp během své výpravy pod hladinu moře dospěl, pak možná v dohledné době pomohou odhalit tuto záhadu ze 16. století.

Reklama
Reklama