Muž, který věděl všechno. William J. Sidis byl považován za nejchytřejšího muže na světě

Muž, který věděl všechno. William J. Sidis byl považován za nejchytřejšího muže na světě

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na počátku 20. století upoutalo svým intelektem pozornost světa zázračné dítě jménem William James Sidis. Díky svým pozoruhodným schopnostem a znalostem v řadě vědeckých oborů si získal pověst jednoho z nejinteligentnějších lidí vůbec.

Kdo byl William James Sidis

W. J. Sidis se narodil 1. dubna 1898 v New Yorku do rodiny psychologa a lékaře Borise Sidise a jeho ženy Mandelbaum, která se živila jako učitelka a spisovatelka. Již od útlého věku bylo zjevné, že je malý William mimořádně nadaný. Ve dvou letech začal číst a v šesti letech se naučil latinsky a řecky.

V jedenácti letech už studoval na prestižním Harvardu, přičemž po jeho absolvování přestoupil k dalšímu studiu na Polytechnický institut v Brooklynu, kde studoval inženýrství a zajímal se o politiku, historii a filozofii. Díky svému intelektu se již od útlého dětství dostával na titulní stránky novin. To se bohužel negativně podepsalo na jeho rodinném životě, zejména pak na vztahu s rodiči.

Nejchytřejší muž světa

Ačkoli Sidisovo IQ nebylo nikdy oficiálně změřeno, odhaduje se na 250 až 300 bodů. To by z něj činilo jednoho z nejinteligentnějších lidí, kteří kdy byli zaznamenáni – přestože se nejedná o žádný oficiální titul. Možná ještě působivější je pak skutečnost, že zatímco většina zázračných dětí vyniká pouze v jednom oboru, Sidis byl od útlého věku skutečným polyhistorem. Dokázal se naučit a zvládnout různé obory včetně matematiky, jazyka, historie a politiky. Jeho schopnost rychle vstřebávat a zpracovávat informace byla skutečně ohromující.

Mangum opus

Neslavnější Sidisovo dílo, pro které si ho dnes nejvíce připomínáme, je však The Animate and the Inanimate (v překladu „Živá a neživá příroda“), které vyšlo v roce 1925, kdy Sidisovi bylo pouhých 27 let. Kniha a její teorie vyvolaly debatu pro svůj jedinečný pohled na vesmír a vedly mnohé k otázce, zda nejchytřejší člověk všech dob ztratil nadhled, nebo zda viděl něco, co nikdo jiný.

Sidis totiž v knize představil svou vlastní teorii o vzniku vesmíru. Podle ní je kosmos uspořádán kolem centrálního bodu, který je původcem veškeré energie a hmoty. Navrhoval také, že vesmír se cyklicky rozpíná a smršťuje. Popisuje jej, jako by byl živým organismem, v němž jsou všechny živé bytosti vzájemně propojeny. Kniha byla komplexním a ambiciózním dílem, které odráží autorovu hlubokou zvídavost a intelekt. Přestože některé jeho teorie byly kritizovány a nejsou vědeckou komunitou široce přijímány, kniha zůstává zajímavým a podnětným čtením pro zájemce o vědu a filozofii.

Z výsluní do ústraní

Poté, co Sidis nějakou dobu působil jako profesor matematiky, uprchl z veřejného života a začal se skrývat. Několik následujících let se stěhoval z místa na místo, z práce do práce a prchal, jakmile lidé rozpoznali jeho pozoruhodný talent. Ani tak ho však nepřestával rozvíjet. Tvořil tedy celou řadu dalších knih, od dějin USA přes celou řadu encyklopedií až po spis o tramvajových lístcích. Mnoho svých děl pak vydal pod falešnými jmény, a tak se nejspíš nikdy nedozvíme, kolik publikací dohromady vlastně vydal.

Stinná stránka úspěchu

Není pochyb o tom, že William James Sidis byl skutečný génius. Sidisovy intelektuální schopnosti a touha po poznání byly bezkonkurenční, a to od jeho dětských začátků až po pozdější vědecké a filozofické aktivity. Navzdory svým raným úspěchům však měl Sidis problémy přizpůsobit se životu mimo akademickou půdu a potýkal se se sociálními dovednostmi. Byl také terčem pozornosti médií a posměchu, což přispělo k tomu, že se nakonec stáhl z veřejného života. Sidis zemřel v roce 1944 ve věku 46 let, údajně v důsledku krvácení do mozku.

Reklama
Reklama