Agnes Sampsonová,1591: Jak skotská porodní asistentka potápěla lodě na Satanův příkaz

Agnes Sampsonová,1591: Jak skotská porodní asistentka potápěla lodě na Satanův příkaz

Foto: matrioshka / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1590, v předvečer svátku Všech svatých, vypukla u pobřeží Skotska strašlivá bouře. Bouře v těchto místech byly na denním pořádku, ale v té době bouře bičovala loď princezny Anny, nevěsty skotského krále Jakuba IV.

Loď vydržela jen zázrakem a celá flotila se musela zastavit v Norsku, aby přečkala špatné počasí. Bouřky se vlekly dlouho a král se osobně vypravil za svou budoucí ženou a mohl se k ní dostat. Když se ale královský pár pokusil probít přes moře do Skotska, bouře se znovu přehnala.

Po dlouhé vyčerpávající cestě se dvojice konečně dostala na místo. Pověrčivý král, který byl znám svou posedlostí čarodějnicemi, si byl jistý, že bouře, která zasáhla jejich lodě, nebyla jen přírodním živlem, ale skutečným čarodějnictvím.

Tak začal hon na čarodějnice ve Skotsku, popisuje začátek temné éry očerňování žen Magdaléna Prášková, autorka bakalářské práce na téma Farmakologické metody porodní analgezie na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů.

První žena v Anglii popravená za čarodějnictví

Jako první byla obviněna porodní asistentka z okresu East Lothian Agnes Sampsonová. Připisovalo se jí čarodějnictví a návštěva sabatů, kde byl přítomen i samotný Satan. Říkalo se, že to byl Satan, kdo nařídil Agnes a dalším čarodějnicím, aby vytvořily bouři, aby zničily královnu Annu.

Žena byla mučena: nejprve jí nasadili speciální zařízení zvané „čarodějnická uzda“, a když se ke všemu přiznala a prozradila dalších pět svých kompliců, byla uškrcena a upálena na hranici.

Tím příběh nekončí. Později byl duch Agnes údajně často spatřen v sálech paláce Holyrood a říkalo se, že kdo ho uvidí, určitě se utopí.

Reklama

Úleva od porodních bolestí jako rozsudek smrti

Vzestup křesťanství a velký vliv církve v následujících stoletích znamenal pro porodnictví a konkrétně pro porodnickou analgezii dobu temna. Ženy byly obviňovány z prvotního hříchu. Porodní bolesti církev vnímala jako trest Boží a tlumení bolesti nebylo dovoleno. V roce 1591 byla ve Skotsku za čarodějnictví upálena první žena a porodní asistentka Agnes Sampsonová.

Jedním z obvinění přitom bylo, že jisté Euphemii Macleanové nabídla při porodu „substanci v podobě magického kamene, prstů a kolenního kloubu vyhrabaných mrtvol.“

Agnes Sampsonová, též známá jako „Moudrá manželka Keitha“ (datum narození není známo, ale den smrti ano – 28. ledna 1591) byla součástí čarodějnických procesů v North Berwicku ve Skotsku v letech 1590 až 1592, které vyvolalo svědectví obviněné čarodějnice Geillis Duncanové. 

Mučitelé mučením vymámili doznání ze zhruba sedmdesáti lidí. Sampsonová byla připevněna na nástroj zvaný čarodějnická uzda: čtyři hroty umístěné do úst, poté připojené k zařízení připevněnému ke zdi. Poté, co byla tímto způsobem mučena a zbavena spánku, přiznala se k čarodějnictví a ke spiknutí mezi ďáblem a čarodějnicemi z North Berwicku s cílem zavraždit krále Jakuba VI. Byla uškrcena a její tělo bylo spáleno.

Záznamy v rané literatuře  

Kniha Novinky ze Skotska z roku 1591 je nejstarším pojednáním o skotském čarodějnictví. Tvrdí, že podává pravdivou zprávu o slavném procesu s údajnými čarodějnicemi v North Berwicku, který měl dalekosáhlé účinky díky skutečnosti, že v něm hrál významnou roli sám král Jakub VI.

Tento příběh o domnělém čarodějnictví začal zatčením služebné jménem Geillis Duncanová, kterou podezříval její zaměstnavatel David Smeaton z Tranentu. Důvodem jeho podezření byla skutečnost, že v noci tajně vycházela ven a že tato Geillis Duncaneová se chopila pomoci všem, kdo se trápí nebo trpí jakýmikoli nemocemi nebo neduhy: a na krátkém prostoru udělala mnoho věcí nanejvýš zázračné. V dobách honů na čarodějnice nebylo neobvyklé, že podezření padlo na porodní asistentky nebo lidi, kteří vypadali, že dokážou léčit ostatní. 

Geillis Duncanová byla krutě mučena, ale nepřiznala se, dokud její mučitelé neprohlásili, že u ní našli „ďáblovo znamení". Jakmile byla Geillis uvězněna, netrvalo jí dlouho a obvinila další lidi z čarodějnictví. Mezi nimi byli právě Agnes Sampsonová, Agnes Tompsonová, doktor Fian alias John Cunningham, Barbara Napierová, Effie MacCalyanová a mnoho dalších. Celkem bylo do tohoto případu zapleteno asi 70 lidí.

Přiznání

Podle zmíněné knihy Novinky ze Skotska se Agnes Sampsonová přiznala, že způsobila bouři, která utopila společnici skotské královny Marie I. Jane Kennedyovou 7. září 1589, když očekávala připlutí královského páru Jakuba IV. a Anny. Trajektové lodě se srazily během náhlé bouře na Forthu.

 Agnes měla udělala kouzlo tak, že potopila mrtvou kočku, ke které její společníci připevnili ostatky mrtvého muže, do moře poblíž Leitha. Stejné kouzlo vyvolalo bouři a vlivy počasí, které ohrožovaly krále na jeho zpáteční cestě z Dánska v roce 1590.

Reklama
Reklama