Penzisté zírající na probíhající stavbu mají své označení. V Itálii jsou za superhrdiny a velmi žádaní

Penzisté zírající na probíhající stavbu mají své označení. V Itálii jsou za superhrdiny a velmi žádaní

Foto: Wittylama / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dokážete si představit, že byste dostávali peníze jen za to, že sledujete stavební práce? Přesně to se děje v Boloni a praxe se šíří po celé Itálii. Města dokonce vyčleňují nemalé finanční prostředky na dozorující „stařešiny“, a ti jsou populární napříč veřejným životem. Dokonce jsou popisováni jako „vizionáři, kteří stojí před stavbou jako hudební mistři před svým orchestrem a starají se o její úspěch". Kdo vlastně jsou?

Existuje šťastná skupina „dělníků", kterým se říkáumarell" (doslova: malý muž, človíček). Jsou označeni slovem, které pochází z boloňského dialektu, ale dnes je součástí italštiny. Tito „umarellové“ jsou většinou starší důchodci, kteří tráví čas pozorováním dělníků na stavbách, přičemž obvykle s rukama za zády nahlížejí přes zdi nebo špehují škvírami. Často dokonce dávají dělníkům nevyžádané rady a podněty a dokonce je i kritizují.

„V roce 2015 město Riccione, ležící přibližně 130 km jihovýchodně od Bologny, vyčlenilo 11000 eur (asi 280 tisíc Kč) na vyplacení odměny umarellům za dohled nad pracovišti ve městě - primárně šlo o počítání nákladních vozidel vjíždějících dovnitř a vyjíždějících ven, aby bylo zajištěno, zda reálné objemy materiálů odpovídají objednávkám. Současně měli za úkol dohlížet na staveniště ve chvílích, kdy zůstávalo bez dozoru. Město San Lazzaro di Savena, nacházející se 6 km jihovýchodně od Bologny udělilo cenu „Umarell roku“ místnímu obyvateli, panu Franco Boninimu,“ shrnuje Wikipedia informace serveru Bologna Repubblica.

Vášeň italských důchodců s označením umarell je stavebnictví. Zpovzdálí.

Důvody, proč „dohlížecí“ činnost umarellové provozují, jsou různé: z povinnosti vůči komunitě, z nostalgie po vlastním pracovním životě, aby získali zpět pocit vlastní užitečnosti nebo prostě jen z nudy.

Boloňský superhrdina

„Pro mnohé Boloňany je přítomnost umarellů roztomilá svou důvěrnou známostí: jsou stálou součástí městské krajiny se svými béžovými kabáty, placatými čepicemi a charakteristickým postojem - ruce sepnuté za zády a zvědavý předklon, který dává ostatním najevo, že to myslí vážně,“ popisuje zvláštní skupinu obyvatel starobylého města server Italy Segreta.

Reklama

Navzdory spekulativnímu přínosu architektuře strávili umarellové svůj život v podstatě bez povšimnutí - nebyli tak okouzlující jako jejich milánské protějšky, tzv. sciure (sciura je bohatá starší dáma z centra Milána, elegantně oblečená a často snadno rozpoznatelná díky svému lhostejnému chování – pozn.), ani tak oslavovaní jako archetypální nonne (babičky) v zástěře.

To se však změnilo v roce 2005, kdy novinář Danilo Masotti vymyslel termín „Umarell" (odvozený od boloňského dialektu omarello neboli „malý muž") a katapultoval je do centra pozornosti. Masottiho jednorázový projekt dokumentující městské umarelly online se proměnil v celonárodní posedlost.

Dozor odradí zloděje a dává starším občanům možnost setkávat se s přáteli a nenudit se doma.

Používání tohoto termínu se postupně rozšiřuje do dalších částí Itálie, někdy ve spojení s termínem „zdaura“, který označuje umarellovu manželku, která se stará o chod domácnosti.

Raketová popularita

Popularita „nejchytřejšího stavebního dozoru“ začala stoupat. Stavební dělníci začali dokonce vyvěšovat oznámení (vždy adresovaná umarellům) o svém dalším projektu a na internetu se začaly objevovat kalendáře věnované městským správcům chodníků. Pak přišly na řadu knihy, stolní hra, aplikace, akční figurky (nebo možná příhodněji neakční figurky)“ s motivem pozorujícího důchodce. Společnost Burger King dokonce najala pět umarellů jako „nepravděpodobné“ hrdiny pro televizní reklamu.

Mají své náměstí

„V červenci 2017 schválila poradní komise městského úřadu v Boloni pojmenování náměstí na východ od centra města v okrese Cirenaica Piazzetta degli Umarells jako uznání místního významu konceptu a termínu - s úmyslnou ironií již v době, kdy náměstí bylo v teprve ve výstavbě. V dubnu 2018 náměstí slavnostně ,otevřel´ městský radní Matteo Lepore, okresní prezident Simone Borsari, „pán umarelů “ Franco Bonini, stand-up komik Maurizio Pagliari (známý jako Duilio Pizzocchi) a spisovatel Danilo Masotti,“ uvádí Wikipedie.

V říjnu 2019 byla cedule s názvem náměstí odcizena. V dubnu 2020 věnoval komiksový časopis Topolino epizodu umarellovi Gerindo Persichettimu.

Už jste si těchto „umarellů" někdy všimli i u nás?

Pořiďte si svého umarella k počítači

Potřebujete pracovat pod neutálou rukou ne otrokáře, ale jakéhosi neviditelného šéfa i doma na home office (popřípadě také v kanceláři)? Nyní si můžete zakoupit tzv. digitálního Umarella. Umarell s velkým U je asi 14 cm vysoký panáček z bioplatových materiálů vytisknutý na 3D tiskárně. Postavíte ho u počítače a on vám „pomůže zvýšit“ produktivitu práce (teda měl by, k tomu účelu je vyroben).

Reklama
Reklama