Italské Benátky: výletní lodě nesmí vplout do historického centra

Italské Benátky: výletní lodě nesmí vplout do historického centra

Foto: atm2003 / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Italská vláda vydala koncem letošního března novou vyhlášku, která má blokovat vplutí obřích výletních lodí a kontejnerových plavidel do vod v centru Benátek. Výsledek několikaletého procesu snad přinese oddych jak historickému jádro města, tak jeho obyvatelům.

Než pandemie koronaviru prakticky zastavila cestovní ruch, v Benátkách (italsky Venezia, anglicky Venice, německy Venedig) dlouhodobě vzkvétal provoz výletních lodí a přihrával miliony EUR i dalších návštěvníků do města světového dědictví UNESCO.

Kritika rizik

Pro kritiky byla však obří turistická plavidla trnem v oku. Představovala potenciální bezpečnostní riziko: lodní trasy procházely výjimečně blízko historických budov a ohrožovaly křehký ekosystém benátské laguny. 

Pouliční protesty místních

Obyvatelé Benátek několikrát protestovali proti vpuštění lodí do historického centra kvůli obavám o strukturální bezpečnost města. 

Dlouhodobé snahy o zákaz

2017

Italská vláda již v roce 2017 schválila plán rozvoje benátské laguny, který podporuje výnosnou turistiku okružních plaveb a zároveň je šetrný k městu.

Výletní lodě mají do laguny vplouvat jinou cestou, nepřiblíží se přitom k Náměstí svatého Marka a ty největší z nich budou kotvit na druhé straně zátoky.

Reklama

Ekologové však již tenkrát tvrdili, že chystaná omezení jsou nedostatečná a obří lodě budou i nadále poškozovat křehký ekosystém laguny. Plující kolosy podle odborníků přispívají k erozi základů města, které i s lagunou figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO.

2019

Velké výletní lodě nebudou moci od září plout do některých kanálů v centru Benátek. Podle listu Financial Times o tom rozhodly italské úřady ve snaze předejít nehodám a chránit historické město i ekosystém benátské laguny. Podle kritiků jsou však plánovaná omezení opět nedostatečná.

2021

Nejnovější vyhláška, která byla schválena na konci března, upřesnila „nezbytná ustanovení“ týkající se výletního provozu kolem historického centra. Z důvodu ochrany slavné laguny města již nemohou obří výletní lodě a kontejnerová plavidla plout kolem ikonických památek Benátek.

Shoda ministrů

Ministr kultury Dario Franceschini vyjádřil obavy: „Každý, kdo v posledních letech navštívil Benátky, byl šokován, když viděl, jak tyto lodě, stovky metrů dlouhé a vysoké jako bytové domy, proplouvají tak křehkými místy.“

Italští ministři se dohodli, že velká plavidla již nemají přístup ke kanálu Giudecca, který vede ke slavnému Náměstí svatého Marka. Vláda proto zahájila „výzvu k předkládání nápadů“ pro nové umístění terminálu výletních lodí. Spolu s posledním usnesením probíhaly konzultace o výstavbě terminálu mimo Benátky.

Kotvit mimo lagunu

„Správné rozhodnutí, na které se čeká léta: [italská] rada ministrů schvaluje zákonný dekret, který stanoví, že konečná místa zakotvení velkých lodí v Benátkách budou muset být plánována a realizována mimo lagunu, jak požaduje UNESCO ”, napsal na Twittru Franceschini.

Dokud změny nevstoupí v platnost, budou muset velká plavidla – ta do váhy 40 000 tun - zakotvit v přístavu Marghera.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama