Čas na surrealistických hodinách na amsterdamském letišti maluje nonstop dělník v montérkách

Čas na surrealistických hodinách na amsterdamském letišti maluje nonstop dělník v montérkách

Foto: Arjan Richter / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Takzvané Schiphol Clock neboli Real Time jsou surrealistické, funkční hodiny na letišti Schiphol v Amsterdamu, které jsou částečně performativní, částečně sochařské a nakonec funkční. V každém případě zaujmou kolemjdoucí cestující. Ti ještě v letadle přemýšlejí, jak to "ten chlap jen zvládne".

Na letišti, kde tisíce lidí pobíhají sem a tam a snaží se stihnout letadlo, je důležitý čas. Proto jsou na většině letišť všude hodiny, které pomáhají usměrňovat uspěchané cestující. Letiště Schiphol v Nizozemsku není výjimkou, ale nabízí něco extra: obří hodiny, které vypadají, jako by v nich muž maloval skutečný čas, minutu po minutě.

Podívejte se na video se záběry funkčního uměleckého díla a při cestě přes Amsterdam se u nich určitě zastavte: 

Amsterdamské letiště Schiphol je páté největší letiště v Evropě a slouží jako brána do celého Nizozemska, ale také jako jeden z nejvýznamnějších přestupních bodů na kontinentu.

Schiphol Clock (Schipholské hodiny)

Malířem je ve skutečnosti dvanáctihodinový záznam, který vytváří přesvědčivou iluzi ve smyčce, že uvnitř průsvitných hodin stojí dělník a každou minutu maluje "kolem dokola". A ručičky se stále a správně otáčejí. 

Kreativní hodiny jsou dílem Maartena Baase, známého nizozemského umělce a designéra, který má na kontě řadu podobných živých hodinových záznamů. Cestující ve skutečnosti vidí dvanáctihodinový záznam ve smyčce, který vytváří iluzi, že uvnitř průsvitných hodin stojí dělník a každou minutu maluje "kolem dokola".

Reklama

Hodiny na letišti Schiphol vytvořil Baas v roce 2016. Muž uvnitř hodin má na sobě modrou kombinézu a v kapse žlutý hadr. Ten má být spolu s jeho červeným kbelíkem poctou slavnému nizozemskému umělci Pietu Mondrianovi.

Pracující muž, který minutu po minutě maluje čas.

Hodiny jsou k vidění v terminálu, ze kterého odlétají mezinárodní lety, takže je mohou vidět pouze cestující, kteří přes Schiphol opouštějí Evropskou unii. Bohužel ti, kteří cestují pouze na území Nizozemska, jsou o tuto zajímavou podívanou ochuzeni. Naštěstí existuje mnoho videí těchto i dalších Baasových hodin, které vynahradí osobní pozorování. Stačí jen googlovat!

Kde přesně hodiny najdeme?

Nachází se na amsterodamském letišti Schiphol, v mezinárodním terminálu , v salonku (lounge) číslo 2.

Reklama
Reklama