Donald Trump je krutý šéf: Od ožebračených polských dělníků po asistenty v Bílém domě

Donald Trump je krutý šéf: Od ožebračených polských dělníků po asistenty v Bílém domě

Foto: Evan El-Amin / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vzestupy a pády někdejšího prezidenta USA odpozorované z úhlu pohledu těch, kteří byli nejvíce postiženi jeho jednáním: jeho zaměstnanci. Od dělníků na stavbě Trump Tower až po asistenty v Bílém domě. Realita, kde kečup stéká po zdi a komorníci snášejí výbuchy velkého muže a věta jako „Máš padáka" se stává symbolem moci. Až dokud někteří nebojácní zaměstnanci nezačnou mluvit.

Donald Trump, byť známý svým charizmatickým postavením na americkém politickém a obchodním poli, má dlouhou historii problematických vztahů se svými zaměstnanci. Jeho počáteční zneužívání zaměstnanců lze vystopovat až k demolici historické fasády budoucí Trump Tower a podvedení jak zaměstnanců, tak dodavatelů, napsal americký názorový týdeník The Nation.

V době, kdy byl Trump na Manhattanu vycházejícím realitním magnátem, najal partu 200 polských dělníků bez dokladů, aby strhli artdecovou fasádu slavné budovy Bonwit Teller, když se pustil do stavby Trump Tower. Demolice proběhla navzdory Trumpovým dřívějším slibům, že historická fasáda budovy zůstane zachována - a v následném mediálním rozruchu Trump většinu najatých dodavatelů jednoduše ožebračil. (Toto nehorázné zneužití nakonec vyústilo ve vyrovnání ve výši 1,4 milionu dolarů v rámci hromadné žaloby podané dělníky), popisuje americký server The Nation.

The Nation (národ) je americký názorový týdeník, nejstarší nepřetržitě vydávané periodikum, které dosud existuje. Je obecně považován za přední liberální časopis svého druhu. 

Nevyplacené výplaty a neproplacené faktury

Trumpovo kontroverzní jednání nezůstalo jen u jedné události. Během let si osvojil zvyk nevyrovnávat dluhy vůči zaměstnancům a dodavatelům. Zprávy z různých médií ukázaly, že Trumpovy společnosti čelily desítkám žalob kvůli nevyplaceným mzdám a dalším porušením zákonů týkajících se pracovních standardů.

Diskreditační taktika

Trump má tendenci označovat lidi kolem sebe jako „nečestné a zradné“, což používá jako taktiku, aby je diskreditoval. Toto tvrzení zahrnuje některé z nejvyšších členů jeho týmu, od viceprezidenta až po tiskové mluvčí.

Reklama

Zneužívání podřízených

Trumpova chování vůči zaměstnancům v nižším postavení často končí verbálním i fyzickým napadením, jak popisuje svědkyně Cassidy Hutchinsonová. Toto chování je časté a zdá se, že vyplývá z Trumpova vzteku a frustrace. V tzv. Trumpworldu (Trumpově světě) jsou to vždy komorníci, řidiči a služebně mladší pomocníci, kteří příkoří miliardáře pociťovali a pociťují nejvíce.

„Během slyšení ve Sněmovně reprezentantů letošního 6. ledna Cassidy Hutchinsonová, mladší asistentka šéfa Trumpova štábu Marka Meadowse, barvitě vypověděla, že Trump s oblibou rozdával vajíčka vzbouřenému davu shromážděnému v hlavním městě a nařídil bezpečnostnímu personálu, aby je v místě jeho projevu toho dne přesunul kolem detektorů kovů, protože ,oni tu nejsou proto, aby mi ublížili´,“ napsal The Nation a pokračuje: „(Hutchinsonová) zprostředkovala také očité svědectví dalších zaměstnanců Bílého domu, že když prezident seděl v limuzíně, která ho měla odvézt zpět do Bílého domu, chytil se volantu a vrhl se na řidiče (…) a zařval: ,Já jsem sakra prezident. Okamžitě mě odvezte do Kapitolu!´“

Hutchinsonová také popsala, jak Trump reagoval na rozhovor s W. P. Barrem, v němž bývalý generální prokurátor podle agentury AP odmítl Trumpovo tvrzení, že mu byly volby v roce 2020 ukradeny: „Mrštil svým obědem o zeď. Nejdřív jsem si všimla, že je tam kečup, který stéká po zdi a na podlaze je rozbitý porcelánový talíř," řekla výboru. Ani tento incident nebyl ojedinělý, poznamenala Cassidyová: „Několikrát jsem si byla svědkem toho, že buď házel nádobím, nebo převracel ubrus, aby veškerý obsah stolu spadl na podlahu."

Ty máš taky padáka

Kéž by mu jeho tehdejší i současní zaměstnanci mohli oplatit jeho oblíbenou nadřazenou hlášku z americké reality show „Máš padáka" stejnou mincí. Trumpův vztah k zaměstnancům odhaluje hlubokou trhlinu v jeho charakteru a v zacházení s těmi, kteří pracují pod ním, zamyslel se americký magazín The Nation.

Reklama
Reklama