Nejbohatší muž v dějinách lidstva. Mansá Músa, král středověké říše Mali

Nejbohatší muž v dějinách lidstva. Mansá Músa, král středověké říše Mali

Foto: HistoryNmoor / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mansá Músa dodnes patří k nejlegendárnějším vladařům dávného království Mali. Jeho životní příběh je mnohdy tak pozoruhodný, až je dnes mnohdy těžké uvěřit, že se skutečně odehrál.

Říše Mali na výsluní

Mansá Músa (Músa I. z Mali) byl vládcem Říše Mali v letech 1312 až 1337 n. l. Během jeho vlády bylo Mali jedním z nejbohatších afrických království a Mansá Músa patřil k nejbohatším lidem na světě. Starodávná Říše Mali se rozkládala na části území dnešního Mali, Senegalu, Gambie, Guineje, Nigeru, Nigérie, Čadu, Mauretánie a Burkiny Faso. Músa vybudoval města jako Timbuktu a Gao, která se stala významnými kulturními centry. Do svých měst také přivedl architekty z Blízkého východu a celé Afriky, aby pro ně navrhli nové stavby. Panovníkovi se podařilo proměnit Říši Mali ve vyspělé centrum vzdělanosti v islámském světě.

Jeho předchůdce zmizel ve vodách Atlantiku

Músáase dostal k moci v roce 1312 n. l. poté, co předchozí král Abú Bakr II. zmizel na moři. Mansá Abú Bakr II. odplul na velké flotile lodí prozkoumat Atlantický oceán, a už se nevrátil. Mansá Músa tak zdědil království, které již tehdy bylo bohaté, ale teprve díky jeho úsilí o rozšíření obchodu se Mali stalo nejbohatším královstvím v Africe. Jeho bohatství pocházelo z těžby významných ložisek soli a zlata. Dalším významným zdrojem bohatství pak byla slonovina.

Během cesty do Mekky nevědomky ovlivnil egyptskou ekonomiku

Když se Músa v roce 1324 př. n. l. vydal na pouť do Mekky, způsobila jeho cesta přes Egypt značný rozruch. Až do této události bylo království Mali mimo západní Afriku poměrně neznámé. Arabští autoři z té doby uvádějí, že cestoval s doprovodem desítek tisíc lidí a desítkami velbloudů, z nichž každý nesl přes 130 kilo zlata. Během pobytu v Káhiře se Mansá Músa setkal s egyptským sultánem a jeho karavana utratila a rozdala tolik zlata, že celková hodnota zlata v Egyptě na následujících 12 let klesla.

Vyobrazení Mansa Musy, vládce říše Mali ve 14. století.
Vyobrazení Mansá Músy, vládce říše Mali ve 14. století | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Legendární bohatství

Příběhy o jmění krále říše Mali se dostaly i do Evropy. V Katalánském atlase, který vytvořili španělští kartografové v roce 1375 n. l., dominuje západní Africe vyobrazení Músy sedícího na trůně, který v jedné ruce drží nuget zlata a v druhé zlatou hůl. Od té doby se Mansá Músa zapsal do světové představivosti jako postava nesmírného bohatství.

Rozvoj Mali

Po svém návratu z Mekky začal Músa rozvíjet města ve svém království. Postavil mešity a velké veřejné budovy ve městech, jako je Gao a Timbuktu. Timbuktu se během 14. století stalo významným islámským univerzitním centrem. Músa přivedl do svého království architekty a učence z celého islámského světa a pověst malijského království rostla. V téže době dosáhlo království Mali svého vrcholu a stalo se velmi rušnou – a tím pádem ještě bohatší – říší.

Konec vlády

Mansá Músa zemřel v roce 1337 a po něm nastoupili jeho synové. Díky jeho obratné správě byla jeho říše v době jeho smrti dobře prosperující, ale nakonec se rozpadla. I po své smrti zůstal Músa v představách celého světa zapsán jako symbol pohádkového bohatství. Jeho jmění je však jen jednou částí jeho odkazu, je připomínán také pro svou islámskou víru, podporu vzdělanosti a mecenášství kultury v Mali.

Reklama
Reklama