KVÍZ: Otestujte své znalosti o zvířatech, která hrají klíčovou roli v pohádkách, bájích a legendách

KVÍZ: Otestujte své znalosti o zvířatech, která hrají klíčovou roli v pohádkách, bájích a legendách

Foto: Oldřich Cihelka / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zvířata mají v lidovém folkloru nezastupitelnou úlohu. Objevují se v legendách, bájích a mýtech, pohádkách i bajkách. V tomto kvízu si můžete otestovat, jak dobře se vyznáte v pohádkách a legendách, kde hrají zvířata hlavní roli.

Často se jedná o stejná zvířata, která mají přesně dané atributy. Sovy vám poradí, draci budou chtít sežrat princeznu, psi budou vždy věrně stát po vašem boku. Tímto způsobem bylo pro naše předky jednodušší předávat lidovou moudrost. Navíc je asi lepší vysvětlovat dětem, že nemají chodit samotné do lesa (a bavit se s cizím vlkem), aby nedopadly jako Červená Karkulka než je strašit masovým vrahem.

Zvířata v pohádkách mají univerzální symboliku

Zvířata se často objevují zejména v pohádkách a bajkách, které mají nějaký morální přesah a posluchači si z nich mají vzít ponaučení. Zvířata se pak stávají nositeli jisté vlastnosti či hodnoty. Například sova bývá často spojována s moudrostí, kůň s hrdinstvím, vlk s nebezpečím a had či liška vystupují jako lstivé bytosti, kterým není radno věřit.

Mnoho zvířat se tak dostalo i do rčení a pověr. Zajímavé je, že některé vlastnosti zvířat jsou víceméně univerzální a celosvětově platné, jiné se liší kulturu od kultury. Dobrým příkladem je například kočka.

Černá kočka je u nás často spojována se smůlou.
Černá kočka je u nás často spojována se smůlou | Zdroj: Giedriius / Shutterstock

Čená kočka nosí smůlu

V Americe a většině Evropských zemí je černá kočka spojována s peklem, čarodějnicemi a smrtí. Tato pověra pochází ze 12. století, kdy papež Řehoř IX., který měl z koček fobii, vyhlásil kočky (a obzvláště ty s černou srstí) za vtělení samotného satana a nakázal jejich cílenou likvidaci. Kočky tak byly hromadně vybíjeny, nejčastěji upalovány. Téměř tak došlo k naprostému vyhubení koček.

Určitě znáte pověru, že pokud vám černá kočka přejde přes cestu, budete mít smůlu. Paradoxem je, že tomu tak není po celém světě. V mnoha asijských zemích a například i ve Skotsku, nosí černé kočky naopak štěstí, a ty, kterým byste se měli vyhnout, jsou kočky bílé.

Reklama

Zvířecí kvíz

A teď již přistupme k samotnému kvízu, kde si můžete ověřit, jak dobře znáte (převážně) české legendy a pohádky, ve kterých zvířata figurují. Správná je vždy jen jedna možnost.

 

Reklama
Reklama