Křížem krážem českými památkami: Všeobecný kvíz o našem kulturním dědictví

Křížem krážem českými památkami: Všeobecný kvíz o našem kulturním dědictví

Foto: Jürgen Regel, Marian… / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika je sice malá svojí rozlohou, ale na počet památek a pamětihodností je velmi bohatá. Představíme si některé z pamětihodností, které rozhodně stojí za návštěvu.

Frýdlant v Čechách

Město naleznete v severních Čechách. První zmínky sahají do roku 1278, kdy Biberštejnové koupili od českého krále hrad s panstvím. Pamětihodností je mohutně působící gotický hrad, který postavil rod Ronoviců na vysoké čedičové skále. Víte, že byl první zpřístupněnou památkou svého druhu v Evropě již r. 1801?

Hazmburk

Silueta hradu se dvěma věžemi střeží České středohoří. Hazmburk se tyčí na vrcholu čedičového útesu. Když byl Karel Hynek Mácha v Litoměřičích, zmínil se, že: „Náš svatý Hanžburek mi kouká všemi okny až do postele, nechť ji postavím, kde chci…“

Horšovský týn

Město je bohaté na památky a zajímavou historii. Leží 10 km od Domažlic. Zaměříme se na zámek. Z původně raně gotického hradu se zachoval palác a kaple. Hrad byl přestavěn na zámek v roce 1350 a po požáru v roce 1547. Za návštěvu stojí i krásný anglický park s rybníčky, mosty a různými stavbami z 19. století. Se zámkem krásně ladí.

Chlumec nad Cidlinou

Ve 14. století je Chlumec nad Cidlinou uváděn jako město. V 16. století se zde rozvíjelo pivovarnictví, vinařství a obchod. Důležitou památkou je zdejší barokní zámek.

Jičín

Krásné město pohádek. V zámku je umístěno muzeum a galerie s tamní expozicí. Děti bude lákat síň ilustrátora Radka Pilaře. Ten ilustroval pohádky Václava Čtvrtka o loupežníku Rumcajsovi. Kdo by neměl rád pohádky o Rumcajsovi, Mance a Cipískovi?

Reklama

Jindřichův Hradec

Jedná se o nádherné město, které disponuje rozlehlým areálem hradu, přestavěného na zámek. Také zde nalezneme mnoho cenných církevních památek a rozličnou městskou architekturu.

Ověřte si své znalosti o českých památkách v následujícím kvízu

Máte chuť vydat se na výlet po krásných zajímavých českých památkách?

Reklama
Zdroje článku:
smetanovalitomysl.cz, jicin.org, DAVID, Petr, SOUKUP, Vladimír. 1999. 999 turistických zajímavostí v České republiky
Reklama