Kvíz: Znáte všechna nej, která Česká republika nabízí? Zjistíte to v našem kvízu

Kvíz: Znáte všechna nej, která Česká republika nabízí? Zjistíte to v našem kvízu

Foto: yasonya / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Největší město, nejstarší obyvatel či nejdelší řeka. Tyto a mnohé další informace se dozvíte v našem kvízu. Ten vám připomene všechna nej, která Česká republika nabízí. Zkuste si, jak moc dobře tuto zemi ve středu Evropy znáte.

Nejstarší Češka žila dlouhých 113 let

České republice v roce 2022 zemřela žena, která se v České republice zatím dožila nejvyššího věku. Jednalo se o Annu Černohorskou, která žila úctyhodných 113 let a 5 dnů. Pojďme se nyní podívat na nejstarší lidi z celého světa. Byla Anna jednou z těch nejstarších, nebo naopak ve skupině nejdéle žijících lidí patřila spíše k mladicím?

V České republice se průměrný věk dožití pohybuje okolo 80 let. Musíme však rozlišit, zda se jedná o ženy nebo o muže. U mužů je totiž délka dožití zpravidla o přibližně 5 až 6 let kratší než u žen. To ale neplatí u skupiny lidí, kteří dokázali překročit magickou stovku.

Vitálnost a dlouhověkost mají v kostech Francouzi i Japonci

Na světě najdeme stovky až tisíce lidí, kteří se dožili opravdu vysokého věku. Nutno ovšem podotknout, že i v tomto se statistiky nepletou. Podle tabulek je jasné, že mezi nejstarší lidi na světě patří především ženy. 

122 let a 174 dní se například dožila Francouzka Jeanne Calmentová. Ta je dodnes považována za nejdéle žijícího člověka. Narodila se v roce 1875 a zemřela na konci 20. století v roce 1997. O tři roky mladší, ve věku 119 let a 107 dní, zemřela druhá nejstarší žena. A sice Japonka Kane Tanakaová. Také nejstarší muž světa byl Japonec. Jednalo se o Džiróemona Kimuru, který zemřel ve 116 letech a 54 dnech.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama