KVÍZ: Čeština – tak krásná řeč a tak obtížná na pravopis. Jak obstojíte v dnešním testu? Dostali byste za 1?

KVÍZ: Čeština – tak krásná řeč a tak obtížná na pravopis. Jak obstojíte v dnešním testu? Dostali byste za 1?

Foto: AntonioGravante / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Je váš písemný projev v českém jazyce bezchybný, nebo při psaní emailů svádíte krutý boj s pravopisem? Čeština je trošku oříšek i pro rodilé mluvčí. Správně mluvit většinou problémem není. Ten nastává, až když je třeba text správně napsat.

Něco málo o českém jazyce

Čeština se řadí k západoslovanským jazykům a vyvíjet se začala během 10. století z praslovanštiny. V 15. století prošla reformou pravopisu a zavedením diakritiky Janem Husem. Další důležitou etapou pro náš jazyk byla doba Českého národního obrození.

Češtinou hovoří podle odhadů 13 milionů lidí a pro 10 milionů je čeština mateřským jazykem. V české republice je úředním jazykem a při úředních jednáních ji lze použít i na Slovensku. Ovšem i jinde ve světě existují oblasti mluvící česky. Jsou to místa hustě osídlená emigranty zejména z minulého století. Dají se nalézt v USA, Kanadě, Německu a Rakousku. Zápis češtiny probíhá latinkou, která je obohacená o spřežku „ch“. Cizinci s obtížnou gramatikou našeho jazyka většinou dost bojují a ve většině případů jim činí problém s výslovností hlásky „ř“.

Nářečí

Ačkoliv je Česká republika malá země, dělí se na 4 nářeční oblasti.

  • českou nářeční skupinu
  • středomoravskou (hanáckou) nářeční skupinu
  • východomoravskou (moravskoslezskou) nářeční skupinu
  • slezskou (lašskou) nářeční skupinu

Jak obstojíte v dnešní sadě kvízových otázek? Dostali byste za 1? Dávejte dobrý pozor na zadání. Nehledáme vždy větu správnou. Nyní se už můžete pustit do řešení.

 

Reklama
Reklama