České osobnosti, místa a události: Všeobecný znalostní kvíz

České osobnosti, místa a události: Všeobecný znalostní kvíz

Foto: Ondřej Kořínek / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nemůžeme si rozhodně stěžovat na nedostatek významných českých osobností. Zástupce máme v odvětví historie, vědeckém výzkumu, architektury či umění a samozřejmě i ve sportu.

Zakladatel genetiky

Osobnost, která je přírodovědcem, zakladatelem a objevitelem základních zákonů dědičnosti. Interaktivní muzeum najdeme v historickém srdci Brna. Kdo to je? Víte, že také působil jako kněz?

Mistr Jan Hus

Mistr Jan Hus je jednou z výrazných osobností české historie. Je považován za českého reformátora církve. Byl náboženský myslitel, vysokoškolský pedagog a kazatel. Kritizoval bohaté církevní hodnostáře. Tím si vytvořil mnoho stoupenců z prostého lidu. Za své činy a myšlenky byl ale v Kostnici církví upálen.

Karel IV.

Karel IV., narozený se jménem Václav usedl na královský trůn od 1346 a kraloval až do své smrti v listopadu 1378. Je velice významnou osobností historie a zasadil se o rozkvět mnoha měst a dal postavit mnoho pamětihodností. Některé jsou po něm pojmenovány, jako například nádherný hrad Karlštejn.

Karel Hubáček

Je jedním z nejuznávanějších českých architektů. Získal prestižní Perretovu cenu za své nejznámější dílo. Studoval na ČVUT v Praze na Fakultě architektury a pozemního stavitelství. Dále pracuje v Krajském projektovém ústavu pro výstavbu měst a vesnic v Liberci. Poté je spoluzakladatelem sdružení inženýrů a architektů (SIAL) a vedoucím Katedry architektury Technické univerzity v Liberci.

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák zastupuje vynikající skladatele, kteří se ve své době prosadily nejen v naší vlasti, ale i v zahraničí. Svým dílem obsáhl mnohé. Krásně dokázal vyjádřit své pocity a náladu své vlasti a také z jeho cest v zahraničí. Jeho dílo zahrnuje skladby pro housle, pro klavír, symfonie, tance, opery a písně. Antonín Dvořák byl velmi nábožensky založený, a tak v jeho díle nejsou opomenuty Biblické písně.

Reklama

Víte, že před uvedením Rusalky v Národním divadle bylo toto představení v ohrožení? Rusalku měla ztvárnit Růžena Maturová a prince vynikající tenor Karel Burian. Jenže jmenovaný tenor kvůli svým kratochvílím nebyl v den D v patřičné formě. Zaskočil ho tedy Bohumil Pták, který měl alternovat v reprízách. Provedení bylo skvělé a vystoupení se nakonec zdařilo.

Kdo, co a kde? Vyzkoušejte si své znalosti v následujícím kvízu.

Jak jste na tom se svými znalostmi o českých osobnostech a událostech?

Reklama
Reklama