Kvíz: Všeobecné znalosti zachrání nejednu konverzaci. Ano, nebo ne? Vyzkoušejte, jak jste na tom

Kvíz: Všeobecné znalosti zachrání nejednu konverzaci. Ano, nebo ne? Vyzkoušejte, jak jste na tom

Foto: thodonal88 / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ke všeobecnému přehledu dozajista patří také hudební znalosti. Jedním z nejúspěšnějších českých hudebních skladatelů byl Bedřich Smetana nebo Antonín Dvořák. Právě první zmiňovaný stojí za populárním cyklem Má vlast nebo operou Prodaná nevěsta.

Bedřich Smetana před smrtí ohluchl

Bedřich Smetana se narodil v roce 1824 ve své milované Litomyšli. Ta je mimochodem městem, ve kterém i dnes, více než sto let po smrti skladatele, každoročně probíhají bujaré oslavy na jeho počest. Kromě již zmiňovaných Smetanových děl je známá také opera Libuše, Dalibor nebo Hubička

Také Antonín Dvořák patří k významným českým hudebním skladatelům. Pohádková opera Rusalka je oblíbená i ve 21. století. Nejeden klavírista si oblíbil například Symfonii č. 7 d moll. Dvořák stojí také za koncertem pro violoncello nebo smyčcový kvartet.

Wolfgang Amadeus Mozart svou kariéru začal velmi mlád

Známým světovým skladatelem je Wolfgang Amadeus Mozart. Ten se narodil v Salcburku, jeho kariéra jej ale dostala do Vídně. Byl to jeden z nejtalentovanějších hudebních skladatelů a také klavírní virtuos všech dob. Jeho otec, který byl skladatelem tehdejšího dvora, jej k hudbě vedl od malička. Spolu se svou sestrou koncertovali již jako malé děti.


Jak jste v kvízu uspěli? Máte pocit, že všeobecný přehled zvládáte na jedničku? Pokud ne, tak si s námi pojďte projít některé z otázek. Dozvíte se nové informace a zjistíte, jak to je se správnými odpověďmi. 

Reklama

Špilberk je bývalou věznicí, kasárnami i pevností

Hrad Špilberk se nenachází v Olomouci. Postaven byl ve městě, které je od tohoto univerzitního města poměrně blízko vzdálené. Špilberk byl ve 13. století vystavěn na skalnaté vyvýšenině města Brno, a to na popud českého krále Přemysla Otakara II.  Z hradu se postupně stala nedobytná pevnost a vězení. To zde oficiálně fungovalo od roku 1783. Věznice byla v roce 1855 přestavěna na kasárnu. Ta na Špilberku fungovala po dlouhé jedno století.

Havel byl prezidentem dvě funkční období

Václav Havel byl sice jedním z nejoblíbenějších prezidentů za dobu fungování České republiky, do funkčního období byl ale zvolen pouze dvakrát. A to hned po vzniku samostatné České republiky v roce 1993 a také v následujícím funkčním období do roku 2003. První dámou byla v té době známá česká herečka a druhá manželka Václava Havla Dagmar Havlová. Tu můžeme znát také pod jménem Veškrnová.

Ornitologie je vědou, která blíže zkoumá ptactvo

Náplní ornitologie je zkoumání jednotlivých druhů ptáků i jejich života. Historie této vědy sahá až do doby před několika tisíci lety. Existují malby v jeskyních či kamenné kresby. Na nich můžeme pozorovat nákresy ptáků.

Ornitologie dala základy rozdělení podle škůdců. Na ty si musí dávat pozor především zemědělci. Mezi českého ornitologa, který byl také zakladatelem pražské zoologické zahrady, patří Jiří Landa. Ředitelem zoologické zahrady a člověkem milujícím ptáky byl zase profesor Zdeněk Veselovský.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama