Ověřte si v našem kvízu, zda máte alespoň takové všeobecné znalosti jako žáci 9. třídy. Zvládnete alespoň 8 z 10?

Ověřte si v našem kvízu, zda máte alespoň takové všeobecné znalosti jako žáci 9. třídy. Zvládnete alespoň 8 z 10?

Foto: BlurryMe / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Žák deváté třídy má již poměrně slušné všeobecné znalosti. Vyzkoušejte si, zda dokážete i s patnáctiletým dítětem stále držet krok. Kdo toho ví z matematiky, fyziky, češtiny či zeměpisu více?

Povinná školní docházka trvá již více než 200 let

V patnácti letech je již jedinec poměrně vyspělou osobou, která se o sebe v mnoha ohledech dokáže sama postarat. Ne nadarmo je tak povinná školní docházka nastavena na 9 tříd základní školy. Pokud se jedná o žáka, kterému studium příliš nejde, na základní škole může pobývat maximálně do svého sedmnáctého roku. Poté, i přesto, že nedokáže ukončit 9. třídu, získává prohlášení o ukončení povinné školní docházky.

Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, přikázat ji ale nemohla

Povinná školní docházka je tu s námi v různých podobách již více než dvě stě let. 6. prosince 1774 ji zavedla tehdejší císařovna Marie Terezie. Ta školství považovala za jeden z velmi důležitých směrů své politické kariéry. Marie Terezie tehdy stanovila, že do školy by měly chodit děti ve věku 6 – 12 let. Především církev se pak snažila o založení co největšího množství škol tak, aby se každé dítě v tomto věku mohlo vzdělávat. V praxi ale platilo, že když rodiče dítě do školy poslat nechtěli, jednoduše to neudělali.

Aby se do škol dostalo co nejvíce dětí, školní docházka probíhala v období, kdy nebyly děti tolik potřeba při práci na poli nebo na statku. Zimní kurz tak začínal 1. prosince a končil v březnu. Letní školní období trvalo od Velikonoc do konce září. Na žně tak děti byly doma a mohly rodině pomáhat.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama