Otestujte své znalosti: Kvíz o českých spisovatelích a jejich mistrovských dílech

Otestujte své znalosti: Kvíz o českých spisovatelích a jejich mistrovských dílech

Foto: Zamrznuti tonovi/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

20. století bylo obdobím, kdy bylo napsáno nejedno populární dílo. Mezi významné spisovatele patřil například Karel Čapek, Jaroslav Seifert nebo Franz Kafka. Všichni z těchto spisovatelů jsou známí nejenom v České republice. Jejich díla se věnovala zajímavým tématům, která jsou oblíbená i ve 21. století.

Franz Kafka je i přes svůj židovský původ navždy spojen s Prahou

Židovským spisovatelem, který se sice narodil v Praze, ale psal německy, byl Franz Kafka. Ten se proslavil především svými povídkami a novelami. Napsal ale také tři romány. A sice román Amerika, Proces a Zámek. Jako milovník Prahy je v dnešní době vyobrazen na spoustě suvenýrů. V Praze má také své muzeum.

Karel Čapek měl i úspěšného bratra

Spisovatel Karel Čapek se proslavil nejenom svými díly, ale také jako autor jednoho univerzálního a v cizích jazycích používaného slova. Ve své divadelní hře R.U.R. jako vůbec první na světě použil slovo robot. Slovo pochází ze slovesa robotovat, která znamenalo pracovat. Vymyslel jej Čapkův bratr Josef. Ten byl, stejně jako Karel, také úspěšným spisovatelem. Napsal například dětskou knihu Povídání o pejskovi a kočičce.

Slovo robot vymyslel Josef Čapek
Josef Čapek autor knihy Povídíní o pejskovi a kočičce vymyslel slovo robot | Zdroj: charles taylor / Shutterstock

Božena Němcová se povinně čte ve školách

Mezi oblíbené české autorky 19. století bez pochyb patří Božena Němcová. Mezi její nejznámější díla patří V zámku a v podzámčí, Divá Bára nebo Babička. Ta je dílem, které i v nynější době patří mezi povinnou školní četbu.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama