Mezi obřady a ozdobou: Unikátní role lidských lebek v kulturách světa

Mezi obřady a ozdobou: Unikátní role lidských lebek v kulturách světa

Foto: Autor / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ačkoliv nám Evropanům může nošení lebky na obličeji připadat absurdní a spojujeme si jej maximálně s oslavami na halloween, divili bychom se, kolik světových kultur to považuje za samozřejmé a zásadní.

V Mexiku je nošení lidských lebek na obličeji často spojováno s oslavou Dne mrtvých, kdy je tradiční zdobit si obličej kalachy neboli maskami z lebek. Praxe nošení lidských lebek jako formy ozdoby se však neomezuje pouze na tento svátek nebo na Mexiko. V historii existovalo mnoho kultur, které používaly lidské lebky při svých rituálech a zvycích.

Tibet: Používání lidských lebek v tibetském buddhismu

V tibetském buddhismu praktikující běžně používají lidské lebky neboli kapaly jako rituální nástroje. Tyto lebky jsou často zdobeny složitými řezbami a používají se při tantrických rituálech jako obětiny božstvům. Mohou být také používány jako poháry na pití nebo vystavovány jako posvátné předměty v chrámech.

Dayakové na Borneu: používání lidských lebek jako trofejí

Dayakové z Bornea, skupina původních obyvatel žijících na ostrově Borneo v Indonésii, mají dlouhou historii lovu hlav. V rámci této praxe si brali lebky svých nepřátel jako trofeje a vystavovali je ve svých domech nebo je nosili jako ozdobu. Věřilo se, že lebky mají duchovní sílu, a považovalo se to za způsob, jak získat prestiž a čest v rámci komunity.

Maorové na Novém Zélandu: Používání lidských lebek v maorské kultuře

Māorové na Novém Zélandu mají také historii lovu hlav a používání lidských lebek jako trofejí. V maorské kultuře byla hlava považována za nejdůležitější část těla a byla vnímána jako symbol duchovní moci. Maorští válečníci si často brali hlavy svých nepřátel na znamení vítězství v bitvě a vystavovali je jako trofeje.

Ašanti v Ghaně: Používání lidských lebek při pohřebních obřadech Ašantů

V kultuře Ašanti je tradicí, že se lebky předků exhumují a vystavují při pohřebních obřadech. Lebky jsou považovány za způsob, jak uctít zesnulé a zachovat jejich památku. Často se zdobí zlatem a dalšími dekorativními předměty a vystavují se jako projev úcty k zemřelému.

Výstava, zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Aztékové: Použití lidských lebek v aztécké kultuře

Aztékové, předkolumbovská civilizace žijící na území dnešního Mexika, měli silnou tradici používání lidských lebek při svých rituálech a obřadech. Věřili, že lebka je sídlem duše a že má velkou duchovní moc. Proto často nosili lidské lebky jako masky při obřadech a rituálech, zejména těch, které se týkaly smrti a posmrtného života. Tyto masky, známé jako mascarenas, byly často zdobeny složitými řezbami a dalšími dekorativními prvky a byly považovány za mocné duchovní předměty.

Daniové ze Západní Papuy: Použití lidských lebek v kultuře Daniů

Daniové ze Západní Papuy, domorodá skupina žijící na vysočině Západní Papua v Indonésii, mají tradici používání lidských lebek při svých rituálech a obřadech. Daniové si běžně brali lebky svých nepřátel jako trofeje a vystavovali je na znamení svého vítězství v bitvě. Lebky se také používaly při rituálech a obřadech jako způsob, jak uctít duchy zemřelých a zajistit pokračování kmene. V některých případech nosili Daniové lebky svých předků při obřadech dokonce jako masky, protože věřili, že je duchové zemřelých ochrání a přinesou jim štěstí.

Závěr:

Nošení lidských lebek na obličeji je zvykem, který byl pozorován v různých kulturách po celém světě. V některých případech, například v tibetském buddhismu, pohřebních obřadech Ašantů a aztécké kultuře, je nošení lidských lebek považováno za způsob, jak uctít zesnulé a udržet jejich památku. V jiných případech, například u národa Dayak na Borneu a u Maorů na Novém Zélandu, je používání lidských lebek úzce spjato s praktikami lovu hlav a slouží jako způsob, jak ukázat vítězství v boji a získat prestiž v rámci komunity. Bez ohledu na kontext je používání lidských lebek jako formy ozdoby hluboce zakořeněnou tradicí v mnoha kulturách po celém světě.

Reklama
Reklama