90 kilo dolů, 40 plastických operací, deprese: Posedlost fanouška Rickyho Martina ho změnila k nepoznání

90 kilo dolů, 40 plastických operací, deprese: Posedlost fanouška Rickyho Martina ho změnila k nepoznání

Foto: Cristian Castro / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jak daleko byste byli ochotni zajít v obdivu ke svému oblíbenému umělci? Někteří fanoušci své idoly kvůli strašlivé posedlosti dokonce zabili, jako tomu bylo v případě americké zpěvačky Seleny či Johna Lennona. Existuje ale ještě jiný typ posedlosti, který je ještě mrazivější. Takový je případ Frana Mariana, muže, který se nechal mnohokrát operovat, aby vypadal jako Ricky Martin.

Portorický zpěvák Ricky Martin patří k největším osobnostem zábavního průmyslu. Je celosvětovou popovou ikonou, dokonce byl zařazen mezi 100 nejvíc sexy mužů světa s miliony fanoušků po celém světě. Ale jen málo z nich je jím tak posedlých jako Fran Mariano, který se snažil stát jeho „klonem". Argentinský obdivovatel latinskoamerické superstar podstoupil desítky různých kosmetických zákroků ve snaze napodobit vzhled svého idolu, uvedl server Odditycentral. Ve velmi mladém věku se stal závislým na skalpelu a od té doby nebyl schopen přestat podstupovat nebezpečné operace. Svědčí o tom i jeho fotografie na sociálních, na nichž se proměnil v úplně jiného člověka. V následujícím videu je změna velmi patrná:

V roce 2009 si nechal udělat žaludeční bypass, který mu pomohl zhubnout 92 kilogramů. Jeho hubnutí se ale neodehrávalo v soukromí domova, ale pěkně veřejně v argentinské reality show „Cuestion de Peso" (Otázka váhy). Televizní reality show vysílaná od roku 2006 do roku 2020 představila řadu lidí s nadváhou a sledovala jejich každodenní pokusy o snížení hmotnosti.

Fran zkoušel nejrůznější způsoby, jak se „proměnit“ v Rickyho Martina, včetně několika liposukcí v oblasti břicha, boků a beder, implantátů v hýždích, dokonce i to, že si nechal do obočí vstříknout motorový olej, a desítky dalších procedur, které mu zanechaly vážné fyzické i psychické následky. Podle svých slov trpí změnami nálad a depresemi.

„Necítím půlku obličeje, necítím nos, necítím bradu," svěřil se Fran Mariano v rozhovoru na sklonku roku 2014 s tím, že nervy v obličeji byly po tolika operacích zcela zničeny. „Když piju šampaňské, musím si pod rty držet ubrousek, jinak se poliju.“

Po několika zákrocích Mariano prohlásil, že je se všemi změnami opravdu spokojený. „Operaci nosu jsem podstoupil počtvrté, nechal jsem si udělat liposukce tváří a pomocí toho samého tuku jsem si nechal udělat výplně na lícních kostech," řekl Mariano argentinským novinám Diario Show. „Pak jsem si nechal odstranit vrásky z obličeje, také nosoretní rýhy - ty se vyplnily metakrylátem, stejně jako v oblasti čela. Také jsem si nechal potřetí retušovat bradu kvůli nevzhlednému zjizvení."

Reklama

„Operace je jednosměrná," řekl Mariano, „Mám v plánu takhle žít až do konce života. Budu se nechávat operovat pořád. Nesmířím se s něčím, co se mi na mém těle nelíbí … a … nesmiřuji se s tím, že stárnu".

Přes atraktivní vzhled ale trpí, protože nenašel lásku, svěřil se novinářům před necelými deseti lety. „Pokaždé, když se podrobím operaci, vkládám do změny mnoho nadějí a také hodně bolesti. Žádná operace však nezaplní prázdnotu, kterou cítím," řekl Mariano. „Popravdě se stane, že propláču celý den. V sobě hledám dokonalost, ale nemohu najít někoho, kdo by mě miloval."

Jeho druhým a nejstrašnějším problémem je, že i přes desítky zákroků „prožívá traumata ze svého života i těla“, protože se bojí ukazovat postavu v soukromí a ještě víc na veřejnosti. V televizním pořadu na videu z Youtube přiznal: „Nedávno jsem byl pozvaný na pláž, ale i když jsem tam nikdy nebyl, musel jsem odmítnout, protože si netroufám sundat košili. Nelituji sice operací v obličeji nebo čehokoli, ale je pro mě těžké nemít pupík, ale žít s touhle jizvou,“ Poté se v přímém přenosu rozbrečel. A záhy se na jeho osobu spustila ohromná kritika.

Skandály tohoto kontroverzního Argentince vedly k tomu, že se stal celebritou, která se dostala na stránky časopisu People en Español a také E! Online. I když se cítí jako skutečná hvězda, stále je terčem kritiky kvůli své závislosti na operacích, čímž vlastní identitu odsunul stranou.

Je jeho příběh příkladem motivace, nebo jen deníkem nekonečné a nezdravé posedlosti? Opravdu si zaslouží místo mezi celebritami, nebo z něj nedostatek lásky udělal další oběť šílenství? Možná nemáme právo soudit, ale není pochyb o tom, že žijeme ve společnosti, kde je vzhled důležitější než podstata člověka, a v cestě za dosažením oné ideální image odkládáme stranou vlastní identitu. Stojí to opravdu za to?

Reklama
Reklama