Bible jako podsedák: 14letý chlapec dostal elektrické křeslo za vraždy, které nespáchal. Odsouzen byl za pouhých 10 minut

Bible jako podsedák: 14letý chlapec dostal elektrické křeslo za vraždy, které nespáchal. Odsouzen byl za pouhých 10 minut

Foto: zef art / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jeho poslední slova zněla: „Ne, pane.“ Necelý rok před koncem 2. světové války se stal ve Spojených státech jeden z největších justičních omylů v historii. Skandální verdikt poslal nevinného černošského chlapce na elektrické křeslo za vraždy dvou bílých dívek, které ovšem nespáchal.

Porota složená z bělošských mužů vynesla rozsudek po krátké desetiminutové poradě. George byl popraven 16. června. Rodina čekala na spravedlnost až do roku 2014, informoval na základě tehdejších informací CNN deník Blesk. V březnu 1944 zatkla policie v malém průmyslovém městě Alcon ve státě Jižní Karolína černošského chlapce George Stinneyho (†14). Jeho rodiče v té době nebyli doma, jeho malá sestra se skrývala v kurníku za domem; policisté spoutali George a jeho staršího bratra Johnnieho a odvedli je s sebou.

Vyšetřovatelé George obvinili z vraždy dvou dívek, Mary Emmy Thamesové (†8) a Betty June Binnickerové (†11). Jejich těla se našla v černošské části města Alcolu. Obě dívky měly rozraženou lebku od úderu železničním kolíkem.

George měl dívky vidět den před jejich zavražděním nedaleko jeho bydliště. Policie přišla pro mladíka do jeho domu na základě údajného přiznání k vraždě, přestože žádná písemná formulace přiznání neexistovala, stejně jako jakékoli důkazy, které by chlapce pojily se zločinem. „Prostě hledali někoho, koho by mohli obvinit,“ řekla později mladíkova sestra Amie Ruffnerová pro CNN.

Krátký proces, ještě kratší odsouzení

Chlapec byl vyslýchán v malé místnosti, sám – bez rodičů, bez právníka. Po dvouhodinovém soudu, jehož porotu tvořili samí bílí muži, zazněl rozsudek. Vinen! Porotě trvalo rozhodnout jen asi deset minut. Mladý chlapec dostal trest smrti. Po zatčení nesměl ve vězení nikdo z rodiny chlapce navštívit. Amie také sdělila, že se poté museli s rodinou vystěhovat z Alcolu a již se tam nikdy v životě nevrátila.

Ti, kteří si pamatují strašné události, které se odehrály na tomto místě na jaře a v létě, byli v té době dětmi a jejich vzpomínky jsou formovány stejným rasovým rozdělením, které rozdělilo komunitu na dvě části.

Reklama

Poprava nevinného

Během procesu George Stinney vytrvale tvrdil, že je nevinen, a v rukou svíral Bibli. Aby „pasoval“ na elektrické křeslo, použili jako podsedák právě jeho Bibli, kterou držel. Dne 16. června 1944 odvedli plačícího George do popravčí síně. Maska na obličej dělaná pro dospělého byla na jeho dětskou tvář příliš velká a mezitím, co mu tělem proudilo 2 400 voltů, spadla chlapci z hlavy a odhalila jeho vystrašený obličej. Ještě dvakrát museli pustit proud, než chlapce prohlásili za mrtvého…

George
George Stinney | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Konečně nevinen!

Teprve v prosinci 2014 byl nespravedlivý rozsudek zrušen. Soudkyně Carmen T. Mullenová řekla: „Georgův právník selhal. Nepřivolal žádné svědky, když vyslýchal stranu obžaloby.“ Sestra Amie Ruffnerová vypověděla, že v den vraždy dívek byl George doma, tudíž je nemohl zabít on. Naposledy spatřila bratra naživu, když jej zatýkala policie. Tehdy jí bylo pouhých 8 let. Pak už jen viděla jeho popálený obličej na pohřbu, když ležel v otevřené rakvi. George je údajně nejmladším člověkem, který byl popraven ve Spojených státech ve 20. století. Na dotaz, zda se chce něco naposled říci, odpověděl: No, sir. (Ne, pane.)

Osud chlapce inspiroval spisovatele i filmaře

Tragický příběh George Stinneyho Jr. inspiroval Stephena Kinga k napsání knihy „Zelená míle“, která vrhá světlo na hluboce zakořeněné nedostatky v soudním systému. „Kéž není nikdy zapomenut tento nevinný život, který byl ukončen příliš brzy.“

Šokující příběh ztvárnili také filmoví tvůrci ve snímku „Carolina Skeletons“ z roku 1991 (u nás uváděném pod názvem Černé vzpomínky) založeném na stejnojmenné knize, kterou napsal Georgův synovec David Stout.

Reklama
Reklama