Charles Darwin zkoumal mnoho zvířat. Všechna je i ochutnal. Co všechno bylo na jeho jídelníčku?

Charles Darwin zkoumal mnoho zvířat. Všechna je i ochutnal. Co všechno bylo na jeho jídelníčku?

Foto: Julius Jääskeläinen / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Charles Darwin, slavný vědec a objevitel teorie evoluce, měl zajímavý vztah k jídlu. Během svých cest po světě jedl mnoho exotických pokrmů. Jeho denní jídelníček se skládal převážně z masa krokodýlů a slonů...

Darwin, jeden z nejznámějších přírodovědců všech dob

Charles Darwin byl anglický přírodovědec, který se narodil 12. února 1809 v anglickém městečku Shrewsbury. Proslul svým výzkumem evoluce a původu druhů, což představuje jednu z nejvýznamnějších teorií v historii vědy.

Darwin se již od mládí věnoval studiu přírody a později na univerzitě v Cambridgi studoval medicínu a teologii. V roce 1831 byl na doporučení svého strýce, který byl také přírodovědcem, vyslán na výzkumnou plavbu lodi Beagle. Tato plavba trvala pět let a přinesla Darwinovi mnoho cenných poznatků o geologii, botanice a zoologii.

Na plavbě Darwin pozoroval mnoho druhů zvířat a rostlin na různých kontinentech, což mu umožnilo vytvořit teorii o evoluci a původu druhů. Jeho nejslavnější kniha „O původu druhů“ (On the Origin of Species) vyšla roku 1859 a okamžitě způsobila velkou debatu mezi vědci i veřejností. Darwin tvrdil, že všechny druhy na Zemi se vyvinuly z nižších druhů a že tento proces probíhal přirozeným výběrem.

Darwin také prokázal, že druhy se mohou přizpůsobovat svému prostředí prostřednictvím mechanismu zvaného „přirozený výběr“, který říká, že jedinci s výhodnými vlastnostmi, které jim umožňují přežít a reprodukovat se, budou mít větší šanci, aby se jejich geny dostaly do další generace.

Darwinova teorie evoluce byla rychle přijímána vědeckou komunitou a stala se jedním z hlavních pilířů biologie. Jeho práce měla také velký vliv na další obory, jako například sociologii, antropologii a psychologii.

Reklama

Charles Darwin zemřel 19. dubna 1882 ve svém domě v Kentu.  Jeho teorie evoluce byla v 19. století sice dost kontroverzní, ale nyní je považována za jednu z nejdůležitějších a největších objevů v historii vědy. Jeho jméno se stalo synonymem pro evoluci a jeho teorie stále ovlivňuje vědu i společnost.

Ochutnával maso, přestože byl vegetarián?

Charles Darwin byl anglický přírodovědec, který proslul svým výzkumem evoluce a původu druhů. Během svých cest po světě zkoumal mnoho různých zvířat, které i sám ochutnal.

Na jeho jídelníčku bylo maso z mnoha druhů zvířat, ochutnal i různé druhy koření a exotické plody, které objevil během svých cest.

Jedním z nejoblíbenějších druhů masa, které Darwin ochutnal, bylo maso krokodýlů. Darwin se setkal s krokodýly poprvé během své cesty po Jižní Americe. O krokodýlím masu řekl, že je chutné a šťavnaté. Na cestách po Jižní Americe ochutnal Darwin dokonce i maso opic, které popsal jako „velmi podobné vepřovému masu“. 

Darwin také jedl leguány a pásovce během své plavby na lodi Beagle. Tito savci byli považováni za delikatesu a Darwin je jedl jako součást své stravy, stejně jako mnoho jiných druhů ryb a masa, které našel na svých cestách.

Dalšího živočicha, kterého Charles Darwin ochutnal, byl klokan, kterého poznal v Tasmánii. Darwin během svých cest jedl i různé druhy ryb, které našel během svých cest po všech koutech světa.

Ochutnal například i maso slona. Navzdory tomu, že se Darwin snažil ochutnat co nejvíce druhů masa, nebyl považován za masožravce“, protože on sám byl vegetarián.

Další pokrmy z exotického jídelníčku...

Darwin také ochutnal mnoho druhů exotického ovoce jako avokádo, papája a mnoho druhů ananasů. Ochutnal i mnoho dříve neznámých a nových koření, jako například koriandr, kurkuma, chilli, vanilku a kardamom. Tyto koření mu umožnily poznat různé chutě a vůně, které neznal z Anglie.

Darwin byl naprosto velkým milovníkem čaje a v průběhu svého života ho konzumoval ve velkém množství. Kromě toho také jedl běžná anglická jídla jako pečené maso, zeleninu a těstoviny.

Jeho jídelníček se také lišil v závislosti na místě, kde se právě nacházel. Například na své cestě po již zmíněné Jižní Americe jedl tradiční jídla jako guacamole a tamales, zatímco na své cestě po Tasmánii jedl převážně ryby a mořské plody.

Charles Darwin se svými cestami po celém světě ochutnal mnoho druhů masa, exotických plodů a koření. Jeho výzkum však nebyl motivován touhou ochutnat exotické jídlo, ale spíše touhou po poznání a pochopení různých druhů zvířat a jejich místa v přírodě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama