V tajemném newyorském hotelu Grace Kellyové, kam se dobývali muži, dodnes nebyla objasněna vražda

V tajemném newyorském hotelu Grace Kellyové, kam se dobývali muži, dodnes nebyla objasněna vražda

Foto: Prachaya Roekdeethaweesab / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hotel Barbizon se stal historickým místem ne pro svou novogotickou architekturu nebo věžovité průčelí, ale pro vlivné obyvatele, kteří zde našli bydliště po celé 20. století. Na rohu Lexington Avenue a 63. ulice se 23patrový rezidenční hotel stal cílem každé dobře situované ženy v New Yorku.

Jeho pověst určovaly dokonale upravené, okouzlující dívky, které prošly jeho dveřmi – a nebyla to náhoda. V New Yorku byly i jiné hotely speciálně pro ženy, ale Barbizon stál stranou, a to díky své exkluzivitě. Žena musela mít tři doporučující dopisy spolu s dokonalým chováním a oblečením, aby jí byla povolena rezervace pokoje v tomto hotelu ve stylu kolejí - 700 pokojů bylo konzervativních, měly jen postel, stůl, komodu a společné koupelny.

Ctnost nade vše

Ženská ctnost byla v této době příliš drahá, takže muži nesměli vyjít do druhého patra. Rodiče, kteří své dceři platili nájem, mohli požadovat, aby se slečny přihlásily a odhlásily na recepci, nebo jim byl dokonce přidělen doprovod. Hovořilo se s obyvatelkami, které přišly pozdě nebo v nereprezentativní formě. Vyčítavý personál prosazoval hotelová pravidla o oblékání a slušnosti, to vše v zájmu zachování pověsti instituce dámy.

V letech 1940-1960 si Joan Crawford, Grace Kelly, Liza Minnelli, Cybill Shepherd, Candice Bergen, Joan Didion a Betsey Johnson udělaly z Barbizonu svůj domov. Eileen Ford, která vedla modelingovou agenturu Ford Modeling Agency, pravidelně pronajímala pokoje v Barbizonu mnoha svým modelkám. V dubnovém čísle Vanity Fair z roku 2010 to autor Michael Callahan dobře popsal: „Pokud by měl Barbizon tvář, byla by to tvář Grace Kellyové (…).“  

V přestrojení nad první patro

S tolika krásnými a talentovanými ženami v jedné budově nebylo divu, že se muži vždy snažili najít způsob, jak se vplížit dovnitř. Ostraha jim nedovolila se dostat výše než do prvního patra, ale díky velké motivaci se tam někteří pokusili získat vstup jako lékaři nebo otcové. Hotel začal oficiálně přijímat muže až v roce 1981, protože časy se změnily a hotely výhradně pro ženy byly minulostí.

Dokud hotel oficiálně nepřivítal muže jako hosty, nesměli projít vstupní halou. V noci byli mužští operátoři výtahů ve skutečnosti vyměněni za operátorky. V hale pod mezipatrem čekali muži na dámy na sobotní rande. Vstupní hala Barbizonu a přilehlá hotelová kavárna se staly oblíbeným místem pro newyorské muže.

Zločin

V 70. a 80. letech byl New York sužován zločinem, a tak i zde byla roku 1975 nalezena ve svém pokoji v 11. patře dlouholetá rezidentka Ruth Hardingová – uškrcená. Její tragická a záhadná vražda je stále neobjasněna. 

Současnost hotelu

Dnes je tento bývalý hotel po přestavbě na byty od roku 2006 známý jako „Barbizon 63“. Interiéry byly vykuchány a zrekonstruovány a člověk by potřeboval hodně dolarů, aby tam mohl vlastnit byt. Nicméně vždy bude Barbizon ikonou města, symbolizující bezpečné útočiště pro ženy-profesionálky ve své době. Nedávný status významného místa brání tomu, aby se jeho krásná fasáda z korálových cihel změnila a jeho paměť se nestala hezkou minulostí.

Zdroje: https://untappedcities.com, https://crfashionbook.com. Úvodní fotka od pisaphotography / Shutterstock: New York

Reklama
Reklama