Příliv vyplavil zrzavou cizinku v duté lodi. Jedno z prvních pozorování UFO, potvrzují japonské archívy

Příliv vyplavil zrzavou cizinku v duté lodi. Jedno z prvních pozorování UFO, potvrzují japonské archívy

Foto: Nagahashi Matajirou: Ume-no-chiri (1844) / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dokument z 19. století popisuje velmi zvláštní „blízké setkání třetího druhu“, jež proběhlo na Dálném východě. Možný důkaz o Ucuro-bune je uložen v japonské knihovně Iwase Bunko Depository ve městě Nishio.

V japonských archivech jsou uloženy ilustrované výpovědi japonských námořníků ztracených na moři, kteří se nečekaně ocitli v neznámých a podivných zemích, uvádí Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa. Jeden příběh se od nich ale liší: popisuje, jak byl dne  22. února roku 1803 nedaleko vesnice Harašagahama nalezen na pláži zvláštní stroj vyplavený přílivem.

Legenda Ucuro-bune

Doslova se v dokumentu nazvaném Hyouryuukishuu („Příběhy trosečníků"), který byl vytištěn na konci období Edo (1603-1868) v Japonsku, se píše o námořnících, kteří našli ztroskotanou loď zvláštního vzhledu. V průběhu tohoto období byli Japonci doslova „poblázněni“ pozorováním paranormálních jevů, což by mohlo vysvětlit vznik podobných legend o záhadných lodích.

Utsuro-bune doslova znamená ,dutá loď´. Podle ní se nazývá i událost, která pronikla do japonského folklóru a budí zájem záhadologů dodnes.

V knize Zázraky na obloze: Nevysvětlené letecké objekty od starověku po moderní dobu popisují Jacques Vallee a Chris Aubeck, že plavidlo bylo asi tři metry vysoké, pět metrů dlouhé a zdálo se být vyrobené ze santalového dřeva spojeného kovovými pásy. Tvarem připomínalo mísu a mělo skleněná nebo křišťálová okna. Jeho vzhled vyvolal mezi vesničany takové pozdvižení, že se k němu všichni seběhli, aby ho spatřili na vlastní oči. Začali mu říkat Utsuro /ucuro bune neboli dutá loď. Původní dobová kresba doprovázející příběh tvar plavidla potvrzuje.

Několik lidí se k podivnému kulatému objektu přiblížilo na vlastních člunech a podařilo se jim ho odtáhnout na pláž. V lodi našli symboly a nápisy v neznámém jazyce, ale i něco ještě mnohem úžasnějšího – mladou ženu s bledou pokožkou, zrzavým obočím i vlasy a neznámým účesem i oblečením. Podle svědectví jí bylo mezi 18 až 20 lety a hovořila zvláštním jazykem. V rukou držela dřevěnou skříňku, které se nesměl nikdo kromě ní dotknout. Zatímco se místním pokoušela sdělit něco o své cestě, plavidlo z pláže odnesl večerní příliv.

Přinesl únorový příliv v roce 1803 k japonským břehům vesmírnou lod?

Svědci viděli přes skleněnou kopuli nejen dopisy napsané v neznámém jazyce, ale také „láhev s neznámou tekutinou, snad vodou, dvě prostěradla, nějaký koláč a hnětené maso“.

Skeptické teorie

„Vesničané dívku zatkli a snažili se rozhodnout, co s ní udělají. Jeden z vesničanů, který slyšel o podobném případu, jenž se stal na jiné pláži nedaleko odtud, navrhl, že žena je možná cizí princezna, kterou její otec vyhnal kvůli mimomanželskému poměru.“

Reklama

Jakýsi muž z vesnice řekl, že krabice mohla obsahovat i hlavu jejího milence. Pokud by tomu tak bylo, byl by to politický problém, který by znamenal určité náklady: „Může se stát, že nám bude nařízeno vynaložit spoustu peněz na vyšetřování ženy i lodi. Protože existuje precedens, kdy jsme tuhle loď spustili na moře, bude lepší, když ji (ženu) dáme do lodi a pošleme ji pryč. Z humanitárního hlediska by takové zacházení bylo kruté k jejímu osudu." V tomto případě by se jednalo spíše o nešťastnou náhodu.

Zmínky

O tomto zvláštním incidentu vyšly dvě knihy. Jedna s názvem Toen Shousetsu, vydaná v roce 1825, a druhá Ume no Chiri, vydaná v roce 1844. Obě knihy předcházejí „modernímu“ pozorování UFO. Kromě zmínkách v těchto knihách nebyly v oficiálních japonských dokumentech nalezeny žádné záznamy o záhadném incidentu.

Během několika měsíců po „objevu duté lodě“ se kresby zachycující totožné plavidlo ve tvaru mísy a ženu objevily také v jiných oblastech Japonska. Vyvstaly teorie, že plavidlo bylo ve skutečnosti kosmická loď a žena mimozemská bytost v lidské podobě, která navštívila Zemi, aby lidem vyprávěla o jiných světech, uzavírá Sarah Bartlettová.

Reklama
Reklama