Inuité jsou hrdý národ. Jejich původní označení "Eskymáci" je pro ně extrémně hanlivé

Inuité jsou hrdý národ. Jejich původní označení "Eskymáci" je pro ně extrémně hanlivé

Foto: Albert Peter Low / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Inuité a Jupíci, dříve zvaní častěji Eskymáci, jsou nejrozšířenější skupinou na světě, která stále vede částečně domorodý způsob života. Žijí v oblasti, která se rozkládá na více než 3 500 kilometrech, včetně Grónska, severní části Severní Ameriky a části východní Sibiře.

Inuité nejsou indiáni

Inuité (ani Jupíci) nejsou jakousi "odnoží" amerických indiánů, jak se dříve soudilo. Ve skutečnosti jsou Inuité nejblíže příbuzní mongolským národům východní Asie. Inuitsko-aleutské jazyky nejsou příbuzné s žádnou jazykovou skupinou amerických indiánů. V době prvního rozsáhlého kontaktu s Evropany čítala populace Inuitů přibližně 50 000 osob. Odhaduje se, že v blízkosti Beringovy úžiny žilo asi 2 000 sibiřských Inuitů, aljašských Inuitů bylo asi 25 000 a středních Inuitů (kteří obývali území dnešní severní Kanady) bylo asi 10 000. Labradorských Inuitů bylo asi 3 000 a grónských asi 10 000.

Obecná představa o Inuitech je mylná

Lidová představa o Inuitech, nebo chcete-li Eskymácích, jako lovcích velryb oblečených do těžkých kožešinových oděvů a žijících v kopulovitých ledových chýších, je odvozena od Inuitů, kteří žijí nejdále na severu, na arktických ostrovech Kanady a podél severozápadního Grónska. Ve skutečnosti tvořili tito obyvatelé severní Arktidy mezi všemi Inuity menšinu. V celé oblasti obývané Inuity neexistovala jednotná adaptace na prostředí. 

Inuité podél tichomořského pobřeží pravděpodobně získávali většinu potravy lovem lososů, zatímco Inuité ve střední části Kanady se živili hlavně karibu. Inuitské skupiny žily v různých typech přístřešků, včetně polopodzemních drnových domů a stanů z kůží z karibu. Inuité neměli nikdy jasně definované kmenové smýšlení. Důraz byl kladen spíše na místní a rodinnou skupinu než na sdružení půdy a území. Celková populace Inuitů a Jupíků zůstávala v posledních několika staletích poměrně stálá, i když ne všechny skupiny zůstaly početně stabilní. 

Skupina Labradorských Inuitů, Zdroj: Albert Peter Low / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Eskymáci nebo Inuité?

Lidé v mnoha částech Arktidy považují výraz Eskymák za hanlivý, protože byl hojně používán rasistickými kolonizátory, kteří nebyli původními obyvateli. Mnoho lidí si také myslelo, že slovo Eskymák je označení pro jedlíka syrového masa, což asociovalo barbarství a násilí. Ačkoli přesná etymologie slova není jasná, antropologové v polovině minulého století předpokládali, že slovo pochází z latinského slova "excommunicati", což znamená "vyloučení", protože původní obyvatelé kanadské Arktidy nebyli křesťané.

Význam se posunul příliš pozdě

Nyní se však objevila nová teorie. Podle Alaska Native Language Center při University of Alaska Fairbanks se lingvisté domnívají, že slovo Eskymák ve skutečnosti pochází z francouzského slova "esquimaux", což znamená "ten, kdo plete sítě na sněžnicích". Sněžnice ze sítí je velmi precizní způsob, jakým arktické národy vyráběly zimní obuv, a to tak, že pevně proplétaly šlachy z karibu nebo jiných zvířat přes dřevěný rám.

Reklama

Oprava etymologického záznamu však přišla příliš pozdě na to, aby rehabilitovala slovo Eskymák. Rasistická historie tohoto slova znamená, že většina lidí v Kanadě a Grónsku stále dává přednost jiným termínům. Nejrozšířenější je Inuit, což znamená jednoduše "lidé". Jednotné číslo, které znamená "člověk", je Inuk.

Je tedy nesmysl používat slovo Eskymák?

Pro zjednodušení si to můžeme představit na slovech jako je "cikán" a "róm", o kterých se v našich zeměpisných šířkách také vedly dlouhé debaty. Pro některé osoby může být jeden z těchto výrazů zkrátka hanlivý. Stejně jako u mnoha jiných slov, se samozřejmě ne všichni shodnou na tom, zda je označení Eskymák vyloženě špatné. Mnoho původních obyvatel Aljašky o sobě stále mluví jako o Eskymácích, částečně proto, že slovo Inuit není součástí jazyků Jupíků na Aljašce a Sibiři. Pokud však nepocházíte z cirkumpolární oblasti, stručná odpověď zní: slovo Eskymák byste pravděpodobně používat neměli.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama