Odhalil fotbalový skandál zakořeněný rasismus v České republice? A jak k němu přispívá prezident Zeman?

Odhalil fotbalový skandál zakořeněný rasismus v České republice? A jak k němu přispívá prezident Zeman?

Foto: photoyh / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zpravodajský kanál Euronews se na konci března obšírně podíval na vnímání rasové nenávisti v České republice. Co ale předcházelo exkurzu do českého pojetí rasismu? Z článku Euronews vybíráme:

Fotbalová Slavia Praha se v březnu kvalifikovala do čtvrtfinále Evropské ligy poté, co porazila skotský Glasgow Rangers na jejich domovském stadionu. Na konci vyhroceného zápasu, po několika nesportovních faulech Skotů pošeptal slávista Ondřej Kúdela něco do ucha záložníkovi Rangers Glenu Kamarovi, Finovi původem ze Sierra Leone. Údajně něco rasistického...

Jak se o potyčce psalo v České republice?

Podle Vladimíry Dvořákové, politoložky na pražské Vysoké škole ekonomické se zpravodajství v českých médiích soustředilo na slovo „údajný“, zatímco naříká nad tím, že v průběhu hry nebyla věnována dostatečná pozornost násilnému chování hráčů Rangers .

Podle Dvořákové mezi českými médii převládá výklad, že brutální hra Rangers vyprovokovala českého hráče k tomu, aby vyrazil na Kúdelu, ale jeho slova „pravděpodobně nebyla rasistická“. Incident však nevyvolal „hlubokou diskusi“ o rasismu v české společnosti, dodala.

Dlouhodobé problémy českého fotbalu s rasismem narušily image sportu v zemi. Několik incidentů s rasistickým podtextem proběhlo na stadiónech již v minulosti.

Má Česká republika problém s rasismem?

Miroslav Mareš, expert na extremismus na brněnské Masarykově univerzitě uvedl, že rasismus v České republice se za poslední roky nezhoršil, ale zůstává „relativně vysoký“. Průzkum Pew Research Center z roku 2019 zjistil, že 64 % Čechů má nepřátelsky nakloněné názory na muslimy - 3. místo v Evropě, a 66 % zastává nepřátelský názor na Romy, pravděpodobně nejvíce diskriminovanou rasovou skupinu v zemi.

Problém je v tom, že mnoho Čechů se skutečnými rasistickými názory neakceptuje, že jsou rasisté.

Miroslav Mareš, expert na extrémismus

Dvořáková poznamenala, že v poměrně homogenní České republice se mnoho lidí málokdy setká s někým z jiné rasy, s výjimkou Vietnamců, jedné z největších skupin migrantů v zemi, kteří jsou v české společnosti „většinou přijímáni“. Dodala, že názory některých politiků znamenají, že mnozí ve společnosti neberou verbální rasistické útoky vážně, ani „nepředpokládají, že jsou důležité“.

Reklama

Protirómská rétorika se vztahuje i na BLM

Krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie (SPD) je třetí největší opoziční strana v parlamentu. Český prezident Miloš Zeman, neliberální populista, v loňském roce vyvolal polemiku poté, co uvedl, že „slogan Black Lives Matter je rasistický“. Ale více je prezident známý slovními výpady proti romské populaci v zemi.

Zeman uvedl, že 90 % Romů - kteří podle posledního sčítání tvoří méně než 1 % české populace - jsou „nepřizpůsobiví občané“. Těsně před prezidentskými volbami v roce 2018, které Zeman vyhrál, chválil způsob, jakým vláda komunistické éry nutila Romy vykonávat podřadné úkoly, a pokud je odmítli, uvěznili je. Pokud Rom nepracoval - řekl Zeman - "profackovali ho, je to velmi humánní metoda, která většinou fungovala “.

"Problém je v tom, že mnoho Čechů se skutečnými rasistickými názory neakceptuje, že jsou rasisté," uvedl Mareš z brněnské Masarykovy univerzity.

Ale zda by údajný rasistický útok během březnového zápasu Slavia - Rangers měl mít nějaký dopad na zemi jako celek, to by bylo další téma pro česká média.

A média ve Velké Británii?

„Část médií odsoudila britské noviny za údajné zobrazení rasismu jako specifického východoevropského fenoménu, přičemž neuznaly vlastní problémy Spojeného království s rasismem ve fotbale za posledních 12 měsíců. Některé komentáře tvrdí, že mezi západními a východními společnostmi existuje zásadní rozdíl v tom, jak je či není rasismus přijímán“, uvedla Dvořáková.

Pozápasový článek v deníku Dnes, jednom z nejznámějších deníků v zemi, tvrdil, že Rangers neustáli porážku od týmu „z východu“, zatímco kritizoval skutečnost, že údajný rasistický incident dominoval na titulních stránkách, spíše než chvála českého postupujícího týmu vzhůru Evropskou ligou.

Další článek týkající se sportovní tématiky s odkazem na "rasové" vyznění nové kolekce oblečení pro olympijský tým USA si můžete přečíst ZDE.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama