Studie: Deprese a žaludeční vředy jsou propojené geneticky. Vědci našli 8 genetických variací spojených s riziky vzniku vředů

Studie: Deprese a žaludeční vředy jsou propojené geneticky. Vědci našli 8 genetických variací spojených s riziky vzniku vředů

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci z University of Queensland potvrdili souvislost mezi depresí a žaludečními vředy, a to v největší studii genetických faktorů při peptickém vředovém onemocnění na světě. Vědci poskytli vodítka k tomu, jak střeva a mozek spolupracují díky studii lékařských údajů od téměř půl milionu lidí.

Profesorka Naomi Wrayová z UQ's Institute for Molecular Bioscience (IMB) a Queensland Brain Institute a Dr. Yeda Wu z IMB poskytli vodítka, jak fungují střeva a mozek právě díky tomuto výzkumu na téměř půl milionu lidí.

Komplexní přístup

Dr. Wu uvedl, že výzkum podpořil holistický (komplexní, celostní pohled na systém – pozn. autora) přístup k péči o pacienty s gastrointestinálními chorobami jako jsou peptické vředy, které někdy v životě postihují 5 až 10 % lidí.

„Jako student medicíny jsem si všiml, jak se po psychoterapii nebo psychiatrické léčbě u některých pacientů zlepšily gastrointestinální příznaky,“ řekl Dr. Wu.

„Tato studie spojující závažnou depresi se zvýšeným rizikem gastrointestinálních poruch také vysvětluje komorbiditu (přítomnost jednoho či více onemocnění vyskytujících se současně s primárním onemocněním – pozn. autora) těchto stavů.“

Stres a žaludeční bakterie

Reklama

Stres byl považován za hlavní příčinu peptického vředového onemocnění, dokud nebyl australskými nositeli Nobelovy ceny Barrym Marshallem a Robinem Warrenem spojen s bakteriemi Helicobacter pylori.

Dr. Wu uvedl, že léčba od té doby snížila prevalenci (rozšířenost) onemocnění, ale nyní je třeba znovu zdůraznit význam dalších rizikových faktorů včetně životního stylu a psychologických faktorů.

Riziko vzniku podle genu

„Abychom zjistili, proč se u některých lidí objevují vředy, studovali jsme zdravotní údaje od 456 327 jedinců z britské Biobanky a identifikovali jsme osm genetických variací spojených s rizikem vzniku peptického vředového onemocnění,“ uvedl profesor Wray.

„Šest z osmi variant zřejmě souvisí s tím, proč jsou někteří lidé náchylnější k infekci bakterií Helicobacter pylori, což by zvýšilo jejich náchylnost k peptickému vředovému onemocnění.“

Profesorka Wrayová uvedla, že stávající léčba peptického vředu se zaměřuje na gen spojený s jednou z těchto genetických variací, takže identifikace dalších asociovaných (sdružených) genů by mohla nabídnout příležitosti k vývoji nových způsobů léčby.

Porozumět genu a nemoci

„Přístup k rozsáhlým souborům údajů o zdraví a genomech umožňuje vědcům lépe porozumět mnoha složitým chorobám a zvláštnostem,“ uvedla. „Prostředky, jako je britská Biobanka, umožnily nyní studovat přispění genů k běžným chorobám jako je peptický vřed, a lépe porozumět rizikům,“ uvedla profesorka Wrayová.

„Pokud bychom mohli pacientům poskytnout skóre genetického rizika, mohlo by to být součástí preventivního programu, který pomůže snížit míru peptického vředového onemocnění.“

Reklama
Zdroj článku:
sciencedaily.com
Reklama