Moderní je odlehčit tělu. V roce 2021 je „obyčejná“ zelenina a „nealkoholické nápoje“ žádoucí

Moderní je odlehčit tělu. V roce 2021 je „obyčejná“ zelenina a „nealkoholické nápoje“ žádoucí

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V rozběhnutém roce nečekejte příliš závratné změny ve způsobu stravování. Spíše intuitivně vyzkoušejte trendy v jídle, které jsou v souladu se současnou situací a stavem vašeho těla. Podpoříte tak nejen zdravější tělesnou schránku, ale i pohodu na duši.

Nenahraditelná zelenina

Zcela právem je zelenina v tomto období obzvláště na výsluní. Právě zrající a začerstva sklizené různorodé druhy zeleniny jsou vyhledávanou surovinou i v luxusních restauracích (brzy se nám snad otevřou). I díky tomuto trendu je jasné, že zelenina už není a rozhodně nebude pouze obyčejnou přílohou k masitým pokrmům. V jídlech klasických a notoricky známých zůstane, do technologickými postupy upravených pokrmů se brzy dostane, a možná zaujme výsostné postavení.

I bez masa lze díky variabilnosti zeleniny sestavit mistrovsky vypracované jídlo. V chuťové paměti budete rádi pátrat po původu suroviny třeba skvěle připraveného pyré.

Veggie burgery

Vegetariánům se snaží vyjít vstříc i různé typicky „masožroutské“ restaurační řetězce. Nabízejí stále více variant vegetariánských burgerů. Vzhledově i chuťově se blíží natolik originálu, že jsou téměř k nerozeznání.

Podle marketingových průzkumů jsou vegetariánské a veganské burgery po celém světě na vzestupu oblíbenosti.

Reklama

Veggie řízek

Pokud jste milovníkem řízku, vyzkoušejte variantu bezmasou, a to plátky vyrobené z rostlinné bílkoviny klasicky obalené v trojobalu. Někteří třeba přejdou k nové variantě, která se snaží v poslední době získat svoje místo i na českém stole.

Bezmasé varianty těstovin

Nedovedete si představit lasagne bez mletého? Nebo špagety bolognese jako celozeleninový pokrm? A právě tyto stále častěji oblíbené odlehčené pokrmy jsou podle předpovědí gastronomických vizionářů hitem letošního roku.

Lasagne a zase lasagne

Největším hitem jsou nejenom bezmasé, ale i veganské zeleninové verze lasagní. Jejich klasická příprava spočívá ve skládání vrstev – na dno dáte ragú, na něj těstovinový plát, pak ragú, bešamel a zase těstoviny. Vrstvení ještě zopakujete a na poslední vrchní vrstvu nasypete sýr.

Receptů na zeleninové variace těstovinových pokrmů existuje nepřeberné množství, stačí se inspirovat.

Koktejly bez bolehlavu

Při dodržování zásad zdravějšího stravování se vyplatí vyzkoušet a přijít na chuť také nealkoholickým míchaným nápojům. Velkým hitem se stávají nové druhy ginů, rumů a vodek s nulovým procentem alkoholu. Destilují se podobným způsobem jako klasické alkoholické nápoje, ale s tím rozdílem, že obsahují výtažky z různých bylin, kořínků a kůry. Rozhodně se po jejich požití neopijete, ale k chuti vám určitě přijdou.

Reklama
Zdroj článku:
greenseedgroup.com
Reklama