Bývalý kurník a nejmenší dům v Německu pronajímá kontroverzní influencer: 4 m2 za 4300 Kč na noc

Bývalý kurník a nejmenší dům v Německu pronajímá kontroverzní influencer: 4 m2 za 4300 Kč na noc

Foto: alexdremlyuga/ Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Tři roky stavby na čtyřech metrech čtverečních. Je to opravdu zázrak, ale všechno se tam vešlo. Jsem naprosto hrdý,“ říká majitel nejmenšího domu v Německu. Poloha v historické (téměř 800 let staré) čtvrti Brém a originální zpracování a vybavení unikátního prostoru si žádá také odpovídající cenu za možnost strávit zde noc či více.

36letý webdesigner, youtuber, domácí kutil, hudebník a influencer Fynn Kliemann se před třemi lety stal novým majitelem minidomu v historickém starém městě Brém, a porazil tak zájemce dokonce až z Ameriky a Číny. Na internetové platformě Instagram tehdy oznámil, že koupil „prokazatelně nejmenší dům v Německu“. „To je opravdu skvělé," okomentoval šťastnou koupi Kliemann. „7 metrů čtverečních celkem a 4 metry čtvereční obytné plochy - bude to skutečné inženýrství, aby se tam vešla i postel," napsal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Středověk trvá

Dům má svou vlastní historii, sloužil jako kurník, cisterna na vodu a v poslední době jako kancelář. Budova se nachází v ulici Hinter der Balge v historické brémské čtvrti Schnoor (dolnoněmecky provázek), kde jsou v úzkých uličkách seřazeny malé barevné domky. Tato čtvrť je považována za středověkou památku, jejíž historie sahá minimálně do 13. století (první stavba a přívoz se datují do let 1200 až 1240), a přitahuje mnoho turistů.

Dům byl na konci roku 2020 nabídnut prostřednictvím makléřské firmy Kensington za cenu 77 777 eur (necelé dva miliony korun). „Nikdy jsme nečekali tolik pozornosti," řekl v té době realitní agent Tobias Lachmann německé tiskové agentuře. Zpráva o nabídce se dokonce rozšířila do Spojených států a Číny.

Co s tím budu dělat?

Webdesignér Kliemann z Dolního Saska se na YouTube proslavil mimo jiné nahrávkami „Heimwerkerking“ (přeloženo jako domácí kutilství). Před několika lety vytvořil centrum pro kreativní lidi („Kliemannsland“) na staré farmě v Elsdorfu severně od Brém. Po úspěšné koupi nemovitosti Kliemann ještě přesně nevěděl, co chce se svou novou nemovitostí v srdci Brém dělat. Dnes už je jeho záměr i snaha viditelná. Svůj bývalý kurník předělal a upravil k pronájmu. V těchto dnech oznámil nabídku s cenou za noc…

Reklama

První nájemník se již nastěhoval

Do nejmenšího domu v Německu ve čtvrti Schnoor v Brémách. Od nynějška v něm budou návštěvníci pravděpodobně pravidelnými hosty, protože influencer Fynn Kliemann pronajímá malý domek prostřednictvím své webové stránky s rekreačními byty ldgg.de. Čtyři metry čtvereční s manželskou postelí, střešní terasou a „nejmenší toaletou na světě" jsou k dispozici za 179 eur (asi 4300 Kč) na noc.

Za hodně peněz málo prostoru

Cena pobytu v minidomě se skládá z ceny samotného pronájmu (od 99 eur, 2380 Kč), závěrečného úklidu (60 eur, 1440 Kč) a povlečení a ručníků (20 eur, 480 Kč). Na oplátku mohou nájemníci očekávat nevšední zážitek. „Všechno v tomto prázdninovém bytě v Brémách je jedinečné," stojí v popisu na webových stránkách.

„Je to opravdu zázrak, ale všechno se tam vešlo“

Do malé místnosti, do níž se - logicky - muselo vše zabudovat tak, aby se ušetřilo co nejvíce místa, se vešla speciální skládací postel, žebřík na střešní terasu (jejíž stavba podle Instagramu způsobila influencerovi „spoustu stresu a bolesti hlavy“), malá kuchyňka se stolkem a skládacími stoličkami a také minilednička. „Je to opravdu zázrak, ale všechno se tam vešlo," hlásá popisek.

Tři roky na čtyřech metrech

Sám Kliemann v úterý 2. ledna na Instagramu uvedl, že je na práci na nejmenším domě v Německu „naprosto hrdý". Ještě hodinu před nastěhováním prvního nájemníka influencer dokončoval poslední práce. „Neuvěřitelné, tři roky stavby na čtyřech metrech čtverečních," shrnuje Kliemann.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama