Plánujete se přestěhovat do Španělska? Nebo tam strávit léto? Co je tam levnějšího než v jiných zemích

Plánujete se přestěhovat do Španělska? Nebo tam strávit léto? Co je tam levnějšího než v jiných zemích

Foto: Damablanca / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidé se rozhodují přestěhovat do Španělska (nebo tam po nějaký čas pobývat) z různých důvodů - skvělé počasí, kultura, jídlo a nízké životní náklady. I když to nemusí být nutně pravda, že vše ve Španělsku je levnější než v zemích EU, je pár věcí, které vás určitě přijdou levněji.

Obecně platí, že předměty každodenní spotřeby, jako jsou potraviny a doprava, jsou ve Španělsku levnější, stejně tak i další položky jako je alkohol, tabák a oblečení. 

Oblečení

Pokud milujete módu, máte štěstí, protože Španělsko je podle zprávy Eurostatu nejlevnější zemí pro nákup oděvů v Eurozóně. Bylo zjištěno, že oblečení bylo přibližně o 8 % levnější než průměr EU. Z hlediska celé EU bylo zjištěno, že pouze Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko mají levnější oblečení než Španělsko.

Obuv

Boty, kterými je Španělsko dobře známé, nejsou tak levné jako oblečení, ale stále jsou o 3,2 % pod průměrem EU.

Alkohol

Údaje z mezinárodního srovnávacího programu Světové banky ukazují, že Španělsko je jednou z nejlevnějších zemí na alkohol na světě. Umístilo se na 150. místě ze 167 zemí. Pokud jde o další velké země produkující víno – Itálii – ta se na seznamu umístila na 125. místě a Francie na 132. Španělsko má ceny alkoholu o 14,6 % levnější než průměr EU. Cena alkoholu ještě klesla kvůli hospodářské krizi způsobené pandemií.

Nízké ceny alkoholu mohou být částečně způsobeny skutečností, že Španělsko má nejvíce barů na obyvatele v Evropě (s jedním barem na 175 obyvatel) nebo širokou škálu vín a piv, která se v zemi vyrábějí. Je velmi běžné, že si můžete koupit láhev vína v supermarketu za přibližně 2 až 3 EUR. 

Tabák

Eurostat zjistil, že stejně jako alkohol, tak i tabák je zde relativně levný. Španělsko bylo uvedeno jako 7. země s nejlevnějším tabákem v Eurozóně s cenovým ekvivalentem 83 % průměru EU. V Evropě mají nejvyšší ceny tabáku Spojené království, Irsko a Francie. Průměrná cena za balíček cigaret ve Španělsku je přibližně 4,50 EUR. 

Potraviny

Nákup potravin ve Španělsku je přibližně o 5 % levnější než průměr EU. To je o 15 % méně než ve Francii a o 11 % méně než v Itálii, které byly považována za dvě nejdražší země v EU na nákup potravin. Maso, mléko, sýry a vejce byly ve Španělsku levnější než v jiných zemích EU, ale cena chléb a obilovin byla překvapivě o něco vyšší. Španělsko je s cenami společně s ostatními středomořskými zeměmi, jako je Řecko a Portugalsko, celkem příznivě.

Doprava

Asociace společností pro správu hromadné městské dopravy (ATUC) spočítala, že používání veřejné dopravy ve Španělsku je o 30 % levnější než v jiných evropských hlavních městech. Ve městech, jako je Madrid, Barcelona nebo Bilbao stojí jízdenka v průměru 1,50 EUR, zatímco v jiných velkých evropských městech stojí jízdenka něco přes 2 EUR.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama