Robert Pony Boy Huddleston: Pohyboval se po všech čtyřech, stejně jako pes, stejně jako poník, ke kterému byl přirovnáván

Robert Pony Boy Huddleston: Pohyboval se po všech čtyřech, stejně jako pes, stejně jako poník, ke kterému byl přirovnáván

Foto: Hamid nbe / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Robert Huddleston, chlapec narozen v okolí americké Missouri, chlapec známý pod pseudonymem Ponyboy. Chlapec, který sám sebe vnímal jako normální zdravou osobu, ačkoliv okolí o tom mělo mínění jiné.

Vrozená odlišnost

Robert Huddleston se narodil v roce 1895 s deformací dolních končetin, konkrétně s deformací kolen, která mu znemožňovala vzpřímený postoj. Robert Huddleston byl tedy odkázán na všechny své končetiny a pohyboval se po všech čtyřech, stejně jako pes, stejně jako kůň, stejně jako poník, ke kterému byl přirovnáván.

V současné době takovýto defekt nese název Genu Recurvatum a jeho hlavním příznakem je chybné postavení kolenního kloubu, konkrétně jeho otočení. Ačkoliv je tento defekt popisován jako bolestivý, Robert Huddleston bolest popíral, cítil se zdravý a schopný vykonávat stejné činnosti, které vykonávají ostatní lidé.

Aktivní život Roberta Huddlestona

Robert, přezdívaný Bob, žil aktivním životem. Své mládí strávil prací na rodinné farmě, kde pomáhal se vším, co bylo třeba. Uměl se postarat o zvířata, sklízel zemědělské plodiny, obhospodařoval pozemek farmy. Byl zkrátka plnohodnotným pomocníkem s vysokou pracovní morálkou. V rané dospělosti se pak dostal k práci v odvětví lesní těžby a ani tam nebyl jen na okrasu. Robert zvládal tahat těžké stromy i jiné řezivo, byl schopen ujít desítky kilometrů denně, nevyžadoval žádné úlevy ani speciální přístup, byl velmi pracovitý a odhodlaný žít plnohodnotně a nezávisle. Když bylo potřeba, poradil si sám.

Je však samozřejmé, že chůze po nechráněných dlaních, zejména pak v prostředí farmy či lesů, může být nepohodlná až nebezpečná, proto bylo možné Boba Huddlestona potkávat se dřevěnými špalky přivázanými k jeho rukám, které ho chránily před nepříznivým povrchem. Pohybování se po všech čtyřech nemělo jen svá rizika, ale také jakýsi benefit, konkrétně benefit nevídaného zesílení. Bobovy paže byly svalnatější než paže jiných chlapců a mužů široko daleko, jednalo se o něco, co mu mnozí z jeho vrstevníků záviděli. Tuto přednost později využil i ve svých dalších zaměstnáních, při kovařině a tesařině, kterým se věnoval v průběhu druhé světové války

Pony Boy

Válka přinesla změny. Změny celosvětové, celospolečenské, změny v životě jednotlivců a výjimkou nebyl ani Robert Huddleston, který se rozhodl ze svého unikátního vzhledu vytěžit více než jen silné paže. Robert se rozhodl, že svůj vzhled, který mnohé lidi udivoval, předvede společnosti jinak než jen svými procházkami po ulicích města. Robert se rozhodl, že vystoupí na malém texaském karnevalu pod přezdívkou Pony Boy. 

Reklama

Úspěch v Texasu pak odstartoval jeho další cirkusovou kariéru. Robert, jakožto Pony Boy, cestoval a vystupoval po celé Severní Americe, jeho představení spočívala nejen v ukázce unikátního tělesného rozpoložení, ale také v demonstraci síly a flexibility, která udivovala nejednoho diváka. U cirkusů, které v minulosti s velkou oblibou představovaly široké veřejnosti osoby s jakýmikoliv viditelnými odlišnostmi, strávil Robert Huddleston, později už znám pouze pod jeho přezdívkou Pony Boy, 36 let.  

Po ukončení své cirkusové kariéry, po odchodu do důchodu, Robert stále pokračoval ve svém aktivním životním stylu. Zemřel v roce 1970 s vědomím, že jeho život nebyl pouhou ztrátou času. 

Další podivíni

Robert Huddleston však nebyl jedinou osobou, jejíž vrozená abnormalita byla zúročena v cirkusových společnostech. Na přelomu 19. a 20. století se mimo jiné rozšířila i následující jména:

Hypertrichózou trpí lidé s nadměrným tělesným ochlupením.
Hypertrichózou trpí lidé s nadměrným tělesným ochlupením | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Dále bychom mohli zmínit i čtyřnohou ženu Josephine Myrtle Corbin či Arnolda Gerrita Henskese přezdívaného jako lidský jehelníček, ale i další. Osoby vymykající se standardnímu vzhledu byly v minulosti označovány za podivíny a jejich osudy často vedly k cirkusu stejně tak, jako tomu bylo u Roberta Huddlestona aneb Pony Boye. 

Reklama
Reklama