Abby a Brittany Hensel: Siamská dvojčata s vysokoškolským titulem i řidičským průkazem

Abby a Brittany Hensel: Siamská dvojčata s vysokoškolským titulem i řidičským průkazem

Foto: Mae M. Bookmiller / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Eng a Chang byli průkopníky siamských dvojčat, podle nichž dokonce tyto děti dostaly svůj název. V moderní historii jsou kromě nich ve světě známé a populární také dívky Abby a Brittany Henselovy.

Ihned po narození jim lékaři dávali minimální šanci na přežití

Abby a Britanny Hensel jsou dnes již dospělými ženami, které si dokázaly na svůj handicap a anomálii v podobě srostlých těl poměrně rychle zvyknout. A to dokonce tak moc, že dnes žijí úspěšným pracovním i společenským životem. Nepředpokládalo se to ale vždy. Lékaři jim, v roce 1990, kdy se narodily, dokonce ani nedávaly šanci dožít se rána.

Již v den narození bylo všem jasné, že se nebude jednat o obyčejná dvojčata tak, jak jsme klasicky zvyklí. Každá z dívek sice má své tělo, ta jsou ale spolu s hlavou spojena. Dívky dokážou ovládat pouze svou ruku a nohu a cítí jen část svého těla. Tato krutá diagnóza byla rodičům sdělena pár okamžiků po narození dívek. Šance na to, že by přežily oddělení, byla minimální.

Rodiče i lékaři se naštěstí shodli a dvojčata nyní žijí plnohodnotným životem

U téměř každých dvojčat se ihned po jejich narození uvažuje o jejich rozdělení tak, aby měla právo na normální život. Ve většině případů je ale jakákoliv operace takovým zásahem do těl, že se do ní lékaři nechtějí pouštět. Nejinak tomu bylo i u Abby a Brittany. Lékaři byli velmi skeptičtí a žádnou z operací nedoporučovali. S tím souhlasili i rodiče dcer, kteří prohlašovali, že dívky mohou mít šťastný a spokojený život, který jim může být operacemi naopak zničen. Rodiče se navíc nechali slyšet, že kvalita života jejich dcer bude daleko vyšší, když budou žít jako siamská dvojčata, než kdyby žily odděleně.

K řízení auta i dostudování školy každá potřebuje své vlastí diplomy a doklady

Na první pohled je zřejmé nepřirozené rozložení hlav obou dívek. Zatímco hlava Abby se naklání o 5 stupňů doprava, ta Brittany zase o 15 stupňů doleva. Asymetrické jsou také jejich nohy. Ta Brittany je o pár centimetrů kratší. Snaží se tak chodit po špičkách, aby se noze své sestry vyrovnala, to ale dává vzniknout nesymetrickým svalům. Každá z dívek také vnímá pouze svou stranu těla. To lze rozpoznat například při bolestech. 

Brittany a Abby sice mají dvě těla, zato ale jeden společný trup. Jejich těla jsou dokonce tak symetrická, že vypadají jako dvě naprosto stejná těla bez odchylek.  Každá z dívek má své vlastní základní orgány. Mezi ně patří srdce, žaludek, páteř, pár plic i mícha. Obě ze sester pak ovládají jednu nohu a jednu ruku. V dětství tak pro ně bylo poměrně náročné naučit se jednotlivé aktivity zkoordinovat. V dnešní době ale bez problémů zvládají například řídit auto. Zajímavé je, že podle zákonů musely závěrečné zkoušky složit obě dívky zvlášť tak, aby každá prošla zkouškami.

Reklama

Návštěva u Oprah Winfrey i vlastní reality show

Když dívkám bylo 6 let, znala je celá Amerika. Popularitu si následně získaly po celém světě. Doslova přes noc se staly hvězdami poté, co byly hosty v pořadu u Oprah Winfrey. Do povědomí lidí se dostaly také díky dokumenty a následné reality show. V té se dívky netajily prozradit mnohé ze svého soukromého života. Probíraly nejenom svůj zdravotní stav, ale také radosti a strasti, které jim život v jednom těle přináší.

Velmi úspěšné jsou také ve svém zaměstnání. I přesto, že je u dvojčat s propojením jako mají Abby a Brittany často velmi nepravděpodobné, že přežijí do dospělosti, dívky jejich handicap nezastavil a dokázaly se stát oblíbenými učitelkami na základní škole. V jejich rodné Minnesotě vystudovaly vysokou školu se zaměřením na vzdělávání.

Vlastní švadlena a život v utajení

Dvojčata v dnešní době nestojí o mediální pozornost. Naopak se straní veřejnosti a užívají si soukromý život a oblíbenou práci učitelek na základní škole. Přesto je o nich veřejně známo hned několik věcí z jejich soukromí. A to například ty ohledně odívání. Oblečení často dávají k úpravě švadleně. Už během jejich dospívání bylo jasné, že chce každá zachovat svůj osobitý styl. A tak je velmi často najdete oblečené v různých oděvech. Individualitu se snaží zachovat také ve stravování. Pokud ale chvátají, pak si dají stejné jídlo, aby co nejvíce ušetřily čas.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama