Popularita z nuly na sto: Justin Bieber a kriminální případ proslavili nejosamělejší maják na světě

Popularita z nuly na sto: Justin Bieber a kriminální případ proslavili nejosamělejší maják na světě

Foto: voilier.evidence@gma / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jakmile spatříte maják Þrídrangaviti, myslíte si, že něco podobného lze vidět jen v pohádce - bílý domeček s červeným majákem na vrcholku vysoké hubené skály trčící z oceánu na jednom ze tří útesů poblíž Vestmanských ostrovů. Jak se zde jen mohl objevit a kdo ho postavil?

Maják Þrídrangaviti (vyslovuje se thridrang) stojí asi sedm kilometrů od jihozápadního pobřeží Islandu v souostroví Vestmannaeyjar (Vestmanské ostrovy) a je tak často popisovaný jako nejizolovanější maják na světě. Þrídrangar znamená „tři skalní sloupy“ a odkazuje na tři skalní komíny tyčící se z rozbouřeného severního Atlantiku: Stóridrangur (na kterém stojí maják), Þúfudrangur a Klofadrangur. 

Budova byla postavena ručně bez strojního vybavení v letech 1938 a 1939, přičemž maják byl uveden do provozu v roce 1942. Jeho vrchol ve výšce téměř 37 metrů nad oceánem je přístupný pouze helikoptérou. Než byla vybudována přistávací plocha pro vrtulníky, musela pobřežní stráž ke skále doplout a vyšplhat se na ni.

Jak se tam stavba vzala

Stavební dělníci a také velmi zkušení horolezci pod vedením Arniho Thorarinssona, spisovatele, novináře a hlavního mozku této stavby museli zdolat útesy a položit základy, a to vše za extrémních povětrnostních podmínek. Jediná chyba, jediný špatný krok, je mohl stát život. Říká se, že v jednu chvíli bylo k ničemu i horolezecké nářadí, a tak posádka postavila „lidskou pyramidu“, aby se dostala na útes. Osamocený maják je tedy známý nejen díky oblasti, ve které se nachází, ale také díky síle a odhodlání, které člověk potřeboval, aby takový projekt uskutečnil.

Dokonce se dochovala výpověď jednoho pamětníka, který popsal, jak vůbec začaly práce na stavbě majáku v roce 1939:

„První, co jsme museli udělat, bylo vytvořit cestu na útes. Dali jsme dohromady zkušené horolezce, všichni ze Vestmanských ostrovů. Pak jsme přinesli vrtačky, kladiva, řetězy a svorky na jejich zajištění. Jakmile se muži přiblížili k vrcholu, nebylo možné se na skále nijak zachytit, takže jeden z nich si klekl, druhý se mu postavil na záda a třetí pak vylezl na ty dva a dokázal se dostat na hranu útesu nad ním. Ani nedokážu popsat, jak jsem se cítil, když jsem byl svědkem tohoto neuvěřitelně nebezpečného výstupu."

Reklama

Maják dnes

Pokud vás zajímá, zda můžete slavný maják navštívit, odpověď vás asi zklame. Přestože je v současnosti na skalním pilíři přistávací plocha pro vrtulníky, navštívit ho nelze, pokud zde nepracujete. Jak se tedy lidé o tomto odlehlém, ale nezapomenutelném místě dozvěděli?

Popularita: Z nuly na sto

Někdy stačí jeden správný člověk, který zprávu rozšíří, a je z toho virální senzace. Alespoň to se stalo, když slavný zpěvák Justin Bieber sdílel na sociálních sítích fotografii majáku a okolí. Snímek pořídil fotograf Árni Sæberg a díky kanadské popové hvězdě se brzy nejenom maják, ale Vestmanské ostrovy a obecně Island stali velice populární oblastí na internetu i na místě.

Majáková Noir literatura

A nejenom to, odlehlá stavba nad oceánem ještě o pár let dříve inspirovala islandskou spisovatelku a stavební inženýrku Yrsu Sigurdardottirovou k napsání kriminálního románu Proč jsi lhal? (anglicky Why Did You Lie?). Kniha „královny severské Noir literatury“ vydaná roku 2013 se stala bestsellerem.

Proč jsi lhal? obsahuje všechny prvky klasického Yrsyna thrilleru: izolované a scénické místo, pohřbená tajemství, traumata z minulosti a několik dějových linií, které se postupně spojují do napínavé zápletky. Kniha má tři samostatné dějové linie, z nichž každá se odehrává v jiném prostředí: Jedna z nich se odehrává právě na majáku Þrídrangaviti: „Čtyři lidé jsou vysazeni vrtulníkem, aby provedli údržbu odlehlého majáku, který se nachází na úzkém útesu vystupujícím z oceánu u jižního pobřeží Islandu…“

V knize se střídají tři dějová prostředí a čtenář sleduje, jak čtveřice na majáku postupně propadá paranoie, než podlehne násilí - jak je zlověstně předpovězeno v prologu knihy krátkým a útržkovitým pohledem na jejich strastiplný konec.

Vlastní stránka

A věřte nevěřte, ikonický maják má vlastně i svou vlastní stránku na Facebooku.

Reklama
Reklama