Kvíz: Porovnejte své znalosti se žáky druhého stupně

Kvíz: Porovnejte své znalosti se žáky druhého stupně

Foto: Wavebreakmedia / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Znalosti druhého stupně základní školy jsou v mnoha ohledech velmi rozmanité. V našem kvízu si můžete vyzkoušet, zda byste byli lepší než žáci základní školy. Uvidíte, kolik si toho ze základky ještě pamatujete.

O Václavu Havlovi se učí v nejednom předmětu ZŠ

Mezi základní znalost, která se dopodrobna probírá na základní škole, patří založení České republiky. Vznik samostatného českého státu se datuje k 1. lednu roku 1993. Ke vzniku došlo poté, co bylo rozděleno původní Československo na Českou a Slovenskou republiku. Vůbec prvním prezidentem se stal Václav Havel. Ten se na pozici prezidenta udržel po dobu dvou volebních období. K prvnímu zvolení Poslaneckou sněmovnou došlo 26. ledna roku 1993. K opětovnému zvolení opět oběma komorami Parlamentu České republiky došlo 20. ledna 1998. Prezidentský mandát Václavu Havlovi vypršel 2. února roku 2003. V roli prezidenta jej vystřídal Václav Klaus.

Havel byl dvakrát ženatý a dvakrát zvolen prezidentem

První manželkou Václava Havla byla Olga. Ta jej po dlouhá léta podporovala v jeho nejenom politické, ale také umělecké činnosti a boji s režimem. Sama se pak snažila o podporu tělesných a mentálně postižených osob. První Havlova manželka zemřela v lednu roku 1996. Téměř rok po její smrti se opět oženil. A to s herečkou Dagmar Veškrnovou. Ta s ním zůstala až do jeho smrti, ke které došlo 18. prosince roku 2011 na Hrádečku.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama