Kvíz: Nejvyšší, nejlepší, nejdražší... Poznejte všechna nej České republiky

Kvíz: Nejvyšší, nejlepší, nejdražší... Poznejte všechna nej České republiky

Foto: DaLiu / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika má, stejně jako další země, svou nejvyšší horu, nejpoužívanější jméno či nejdelší řeku. V našem kvízu zjistíte, jak moc dobře svou domovinu znáte.

Nejvyšším vrcholem České republiky je hora Sněžka

Vůbec nejvyšší hora České republiky se nachází v Krkonoších. Zde ve výšce 1 603 metrů nad mořem vyčnívá hora Sněžka. Celková rozloha tohoto skalního útvaru má kolem 30 akrů. Hora samotná se nachází na české i polské části. A jak vůbec hora přišla ke svému názvu? Ten je odvozen od jejího původního názvu Sněžná, který znamená sněhem pokrytá. Oficiální pojmenování Sněžka získala hora v roce 1823. Dříve se jí říkalo také Sněžovka, Sněhovka nebo Pahrbek Sněžný.

Na vrcholu jsou restaurace i Česká poštovna

Vrchol Sněžky není pouze skalnatým místem s holým prostranstvím. Nachází se zde velmi stará rotundová kaple svatého Vavřince. Meteorologická stanice je uložena v Polské boudě a navštívit lze také nejvýše položenou Českou poštovnu. Ta má i svou vlastní vyhlídkovou plošinu. Na polské straně Sněžky je restaurační zařízení Polská bouda.

Nejnižší bod se nachází v Ústeckém kraji

Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem České republiky je opravdu velký. Nejvyšší hora měří 1 603 metrů nad moře. Nejnižší místo, kterým je hladina Labe u Hřenska, se nachází ve výšce 115 metrů nad mořem. Obě z těchto míst jsou hojně navštěvována. Hladina Labe u Hřenska je zároveň i nejnižším bodem pro Ústecký kraj.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama