Vyzkoušejte si, jak jste na tom se znalostmi učiva ze 6. třídy základní školy. Zvládnete to na 100 %?

Vyzkoušejte si, jak jste na tom se znalostmi učiva ze 6. třídy základní školy. Zvládnete to na 100 %?

Foto: Ground Picture / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Víte, kdy vznikla Byzantská říše, nebo jaký je rozdíl mezi hromadnými, látkovými a pomnožnými podstatnými jmény? To vše a mnohé další se učí děti již v 6. třídě základní školy. Poměřte s nimi síly v našem kvízu.

V dějepise je probírána Byzantská říše

V 6. třídě se žáci dopodrobna zabývají Byzantskou říší. Ta vznikla v roce 330 a její existence pokračovala až do roku 1453. Byla vůbec nejdéle trvající středověkou mocností. Osudným jí bylo dobytí Konstantinopole osmanskými Turky. To ale trošku předbíháme.

Inspirovala se řecko-římskou kulturou

Byzantská říše, nebo chcete-li Byzanc, byla původním křesťanským státem, kde se mluvilo řecky. Za dobu své existence neustále posouvala hranice. Součástí tak nebylo území pouze italské, ale také třeba část Řecka, severní Afriky nebo Balkánu. Byzantská říše hledala inspiraci v řecko-římské kultuře. Přesto si ale zakládala na svých vlastních náboženských zvycích, architektuře, umění či politickém systému.

Konstantinopol byla obchodním místem

A jak vůbec Byzantská říše přišla ke svému názvu? Ten získala podle svého hlavního města. Tím sice byla Konstantinopol, ta se ale dříve nazývala Byzanc. Historikové pak v 16. století příhodně tuto zemi pojmenovali právě podle jejího hlavního města. Město bylo oficiálně nazýváno také jako Nový Řím. Bylo důležitou obchodní stezkou. Na hranicích Evropy a Asie se jednalo o přírodní přístav, který byl využíván k velkému množství obchodů.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama