Dnešní kvíz prověří vaši paměť a vzpomínky na předrevoluční dobu

Dnešní kvíz prověří vaši paměť a vzpomínky na předrevoluční dobu

Foto: khorzhevska / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jaké máte vzpomínky na dobu socialismu? Někdo zavzpomíná rád a jinému naběhne doslova husí kůže.

Bydlení

Sehnat bydlení dnes je pro mladé veliký problém, velmi drahé nájmy, hypotéky i realitky. Dříve byla situace jiná, ovšem shánění bytu dalo také práci. Jistou výhodou byla třeba možnost nastoupit do podniku, který disponoval byty, a mohl je přidělovat svým zaměstnancům. Soukromé vlastnictví bytů neexistovalo.

Energie

Když jste už bydleli, přišli jste domů z práce, a protože se pracovalo většinou v místě poblíž bydliště, byli jste doma pravděpodobně už odpoledne, a mohli tak trávit čas s rodinou. Dobré bylo vykoupat se včas. Teplá voda se totiž v deset hodin vypnula, stejně tak jako topení. Topily malé lokální uhelné kotelny. Zato jste se mohli koupat každý den, k tomu si přitápět různými infrazářiči a svítit v bytě jak se vám zlíbilo. Energie byly za hubičku.

Tábory a dovolené

Děti o prázdninách jezdily na pionýrské tábory, nebyly nijak drahé. K tuzemské dovolené se vyplatilo využívat podnikových rekreačních zařízení. Větší podniky nabízely rekreaci ve svých komplexech za velice výhodné ceny. Na dovolenou do zahraničí se jezdilo sporadicky, volně přístupné bylo Bulharsko, Rumunsko a další země socialistického bloku.

Auta a parkování

 Zdaleka ne každá rodina měla auto. Na nákupy nebylo potřeba jezdit daleko, stačilo nakoupit v nejbližší samoobsluze – všude byly stejné ceny. Auto si pořizovali většinou ti, kteří chtěli jezdit o víkendech za příbuznými nebo na chatu. Pořídit si auto nebylo vůbec snadné, bylo opravdu drahé a navíc nebylo k sehnání. Tudíž k autu se pořizovala i garáž, aby náhodou nepřišlo na ulici k nějaké újmě. Díky tomu nebyl žádný problém s parkováním přímo před domem jako dnes.

Zkuste vylovit z paměti střípky vzpomínek na toto období a poprat se s tímto kvízem.

 

Reklama
Reklama