Kvíz: Otestujte své znalosti o lidském těle

Kvíz: Otestujte své znalosti o lidském těle

Foto: EdZbarzhyvetsky / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čím je tvořeno lidské tělo a jak o tento záhadný mechanismu pečovat, by měl alespoň rámcově vědět každý z nás, a nikoliv jen lékaři. Vždyť díky znalostem můžeme pochopit jeho fungování a péči o něj.

Naše tělo je naším nejvlastnějším majetkem. Bez něj se neobejdeme ani na okamžik. Je to hmota, která tvoří celou podstatu člověka. Co bychom tedy měli znát lépe než právě stavbu a složení svého těla.

Budete-li svému tělu rozumět, můžete snáze předejít určitým onemocněním, možná se postupně a přirozenou cestou naučíte dodržovat zdravý životní styl, který je pro lidský organismus nezbytný. A to obzvláště v dnešní době, kdy na nás působí řada negativních vlivů v podobě znečištěného ovzduší, plného exhalátů, znečištěných vod a vlastně přírody jako celku.

A z čeho se tedy lidské tělo skládá? Tvoří ho mnoho druhů buněk, ty společně vytvářejí tkáně a následně orgánové soustavy, díky nimž je vlastně zajištěna životaschopnost člověka. Orgánové soustavy jsou mezi sebou úzce propojeny a jejich činnost na sobě vzájemně závisí. Nezbytné jsou také svaly, a přidá-li se kostra, která to všechno podpírá, pak už jen zbývá obalit tuto veškerou hmotu kůží a člověk je tady.

Dnešní kvíz tedy zaměříme na lidské tělo. Kdo si nebude jistý odpověďmi, může si je najít v níže uvedených zdrojích. Ono totiž sbírat znalosti o svém těle není nikdy na škodu.

Reklama

Člověk pochopitelně nemusí znát podrobnosti o svých tělesných orgánech a jejich funkcích, avšak alespoň zběžný přehled by mít měl. Vždyť ta naše tělesná schránka je to jediné, co máme na celý život. A proto bychom měli mít o svém těle alespoň obecné poznatky. Pomůže nám to v mnoha směrech – v pohybových aktivitách, v péči o tělesný povrch, ale poznáme také jak prospět svým vnitřním orgánům, abychom je neničili třeba nevhodným stravováním. Se znalostí svého těla lépe pochopíme, jak o ně pečovat a udržet je v dobré kondici až do pozdního věku.

Věděli jste, že:

Tělo dospělého muže obsahuje asi 60 % tělní tekutiny, což je asi 42 litrů vody. Tělní tekutiny tvoří cca 19 litrů extracelulární tekutiny (tekutina v mimobuněčném prostoru), zahrnující přibližně 3,2 litru krevní plazmy a asi 8,4 litru intersticiální tekutiny (tkáňový mok) a okolo 23 litrů tekutin uvnitř buněk (intracelulární tekutina).

Kůže je největší lidský orgán.

Reklama
Reklama