Vzácná a životodárná tekutina: voda

Vzácná a životodárná tekutina: voda

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Voda je základ života. Je na Měsíci voda? Je na Marsu? Mohl by tam být život? Voda je pevně spojena s vývojem a růstem všechno živého. Velbloudi v poušti dokonce mají za zádech vaky, které jim vodu dodávají, než dorazí k další oáze. A jak je to s lidmi?

Lidstvo se v posledních dvou stoletích posunulo hodně kupředu. Potrubí, čističky vod, čističky odpadů, balená voda. Dostat čistou vodu už neznamená běžet s vědrem do hlubokého lesa ke studánce nebo pozvat proutkaře, aby určil, kde se má vykopat studna. Ne, dnes stačí jednoduše zajít do obchodu a láhev vody koupit. Voda nám protéká sprchou, záchodem, myčkou, pračkou. Umývá. Ale to není její hlavní poslání. Voda je nesmírně důležitá i pro naše zdraví, a to nejen protože z nás smývá veškerou špínu.

Všichni jsme jako děti v létě slýchali: „Hlavně hodně pij!“ od rodičů, babiček, dědečků nebo paní učitelek. Bylo to jasné. Je horko, což znamená, že pijeme více. Ale proč vlastně?

V létě teploty šplhají vysoko a sluníčko pálí, snažíme se tedy zůstat hydratováni, proč? Protože se lidské tělo ve vyšších teplotách více potí, a tedy vylučuje víc vody skrze potní žlázy? To je částečný důvod. Pít bychom měli nehledě na teplotu, protože žízeň není ukazatelem, že potřebujeme doplnit tekutiny. Je varovným systémem, který nám říká, že pít jsme už měli, ale teď je to vážně potřeba.

Lidské tělo je převážně tvořeno vodou, vodu si také samo vytváří. Procesy probíhající uvnitř lidského těla vytvoří denně asi 500 až 900 mililitrů. Nehledě na to, člověk by měl denně vypít přibližně 1,5 litru. Samozřejmě záleží na jedinci a jeho stylu života, sportovec či osoba konzumující velmi slanou a sladkou stravu bude potřebovat mnohem více vody než člověk se sedavým zaměstnáním a lehčí stravou.

Dostatečným hydratováním předcházíme nejenom únavě a bolestem hlavy, jež mohou být příznaky dehydratace. Skutečným nebezpečím při dlouhodobém nedostatku tekutin mohou být například poruchy funkce ledvin, močové a ledvinové kameny a také zvyšující se riziko vzniku infekcí v močových cestách a dalších závažných onemocnění. 

Existuje samozřejmě i druhý extrém, kdy tělo přijímá příliš tekutin, což také není zdravé. To vede v určitých případech k přetěžování srdce a ledvin, které může vést k dalším zdravotním obtížím. Je tedy důležité snažit se najít optimální množství vody, a to zvláště u dětí.

Součástí ranního rituálu mnohých lidí je ranní káva. Kofeinový životabudič, co nás má po ránu probudit. Káva ovšem naše tělo nejen probudí, ale také je močopudná. Tudíž hned po probuzení, po několika hodinách spánku, se tekutiny nedoplní a jejich nedostatek se ještě zvýší, jelikož káva v pitném režimu příliš nefiguruje. Tekutiny příliš nepřidá, avšak není také tak dehydratující, jak se o ní říká. Zrána bychom měli vypít sklenici vody nebo alespoň hrnek čaje, abychom tělo nastartovali.

Naopak alkohol odvodňovací efekt má. Čím tvrdší alkohol, tím více vody nás zbavuje, i když například v pivu tolik alkoholu není a je převážně tvořeno vodou, s množstvím vypitého piva bude odvodnění také vyšší. Je tedy dobré při pití alkoholu zvýšit i konzumaci této tekutiny.

Reklama
Zdroj článku:
Kateřina Robová
Reklama