Kvíz: Lidské tělo je pozoruhodné, zjistěte, co o něm víte

Kvíz: Lidské tělo je pozoruhodné, zjistěte, co o něm víte

Foto: Yurchanka Siarhei / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ať už myslíte na svou tělesnou schránku více či méně, asi se všichni shodneme, že základní vědomosti nikomu neuškodí. Náš kvíz o biologii vám prozradí, jak dobře znáte vaše tělo.

Pojďte zjistit, co si pamatujete ze školních lavic a co stojí za to vědět. Naše tělo používáme každý den a čím více se o něj zajímáme, tím více rozumíme jeho reakcím a dokážeme mu lépe naslouchat. I obecné znalosti napomáhají tomu, abychom si udrželi nejen fyzické, ale i psychické zdraví. Tyto dvě věci s sebou velmi úzce souvisí – podle definice Světové zdravotnické organizace je zdraví „stav tělesné, duševní a sociální pohody, nikoli pouhé nepřítomnosti nemoci nebo vady“.

Touto zábavnou formou si připomenete základy a zároveň se dozvíte nová fakta o pohybovém, dýchacím, nervovém, trávicím, endokrinním či vylučovacím systému. Nechybí ani otázky z oblasti smyslů a imunity. Věděli jste například, že nejrychleji se pohybujícím svalem v těle je vaše oko (orbicularis oculi)? Takové mrknutí může trvat kolem 100–150 milisekund – není tedy divu, že se pro rychle odehrávající se události používá slovní spojení „v okamžiku”. Dále bylo zjištěno, že mrkáme více, když mluvíme, a méně když čteme, a proto jsme také více unaveni.

Pro další zajímavosti podívejte se na kvíz, který jsme pro vás připravili. Lidské tělo je pozoruhodné tím, že stálé skrývá mnoho záhad. I když je tu s námi od narození. A co vy? Znáte jej dobře?

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama