KVÍZ: Adolf Hitler - jste expert na největšího nacistického zloducha v dějinách lidstva?

KVÍZ: Adolf Hitler - jste expert na největšího nacistického zloducha v dějinách lidstva?

Foto: Sashi Suseshi / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdo by neznal vůdce nacistického Německa – Adolfa Hitlera. Zkuste si tento kvíz, ať vidíte, kolik toho o největším zloduchovi všech dob skutečně víte.

Adolf Hitler je jednou z nejznámějších, ale také nejodsuzovanějších, postav v dějinách. Jako vůdce nacistického Německa má na svědomí druhou světovou válku a holocaust, což byly události, které vedly ke smrti nejméně 40 000 000 lidí. V následujících desetiletích se stal námětem pro nesčetné množství knih, dokumentů a televizních pořadů.

Co jste možná o Adolfu Hitlerovi nevěděli

Neexistuje člověk, který by jméno Adolf Hitler neznal, stále je však několik faktů o jeho životě, jež vás možná překvapí.

Pochybné válečné vyznamenání

Když Hitler v roce 1945 spáchal sebevraždu, měl na krku vyznamenání Železného kříže 1. třídy, které získal za službu v první světové válce. Toto vyznamenání bylo pro Hitlera, který se prezentoval jako hrdina, obzvlášť důležité. Přestože byl během první bitvy na Sommě skutečně (1916) zraněn, výzkumy z posledního desetiletí Hitlerovo líčení jeho válečných zážitků zpochybňují. 

Někteří historici se domnívají, že na frontě jako takové prakticky nebyl (jestli vůbec) a působil spíše na relativně bezpečném velitelství pluku. To by odporovalo jeho tvrzení, že byl v nebezpečí „snad každý den“.

Kromě toho, ačkoli Hitler uvedl, že v roce 1918 při útoku yperitem dočasně oslepl, údajné lékařské dokumenty uvádějí, že trpěl „hysterickou slepotou“. V době kapitulace Německa se zotavoval. 

Reklama

Adolf Schicklgruber

Zajímavostí je také samotné Hitlerovo jméno, respektive příjmení. Jeho otec Alois se narodil svobodné Marii Anně Schicklgruberové a dostal její příjmení. Když mu však bylo asi 40 let, rozhodl se Alois přijmout příjmení svého nevlastního otce, Johanna Georga Hiedlera (který možná byl i jeho biologickým otcem). Jeho jméno však v dokumentech úředník skomolil, a Alois tak dále putoval životem s příjmením Hitler.

Mein Kampf znovu bestsellerem

Přesto, že byla obliba Hitlerovy slavné knihy během jeho života nezměrná, po jeho smrti byla zakázána. Bavorsko, které vlastnilo autorská práva, navíc odmítlo udělit práva na její vydání. Někteří zahraniční nakladatelé však dílo nadále tiskli a v roce 2016 se po vypršení autorských práv dostalo do veřejného vlastnictví. O několik dní později byl v Německu silně komentovaný Mein Kampf poprvé od roku 1945 vydán. Okamžitě se stal bestsellerem.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama