Kvíz: Zjistěte, kolik víte o slavných vědcích a jejich objevech oceněných Nobelovou cenou

Kvíz: Zjistěte, kolik víte o slavných vědcích a jejich objevech oceněných Nobelovou cenou

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Již více než sto let je udělována Nobelova cena. A to konkrétně v oblasti fyziky, chemie, fyziologie, literatury, v oblasti míru a lékařství a ekonomie. Během této doby došlo ke spoustě objevů, které změnily lidstvo. Máte o nich přehled?

Odměny za Nobelovu cenu jsou vypláceny z pozůstalosti Alfreda Nobela

Nobelova cena byla poprvé udělena v roce 1901. K udělení dochází každoročně vždy ve stejný den. V den výročí úmrtí Nobela 10. prosince. Alfred Bernhard Nobel byl švédským chemikem, který stojí mimo jiné za vynálezem dynamitu. Mimoto byl také schopným polyglotem. Plynule ovládal francouzštinu, ruštinu, angličtinu, němčinu i švédštinu.

Vítězové Nobelovy ceny získávají nejenom uznání, ale také finanční odměnu. K udělování cen dochází díky závěti Alfreda Nobela. Ten svůj majetek vložil do fondu, ze kterého měly být každoročně udělovány ceny za významné vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. Nobel vložil do fondu více než 30 milionů švédských korun. Z jejich úroků jsou každoročně vypláceny ceny držitelům Nobelovy ceny.

Držiteli jsou nejenom muži, ale také spousta žen

Mezi prvními držiteli Nobelovi ceny byl fyzik Wilhelm Conrad Röntgen či chemik Jacobus Henricus van ‘t Hoff.  V roce 1959 obdržel za chemii Nobelovu cenu také Čech Jaroslav Heyrovský. Za literaturu byl v roce 1986 oceněn Jaroslav Seifert. Mezi ženy, které obdržely Nobelovu cenu, patří například Marie Curie-Skłodowská či Dorothy Crowfoot Hodgkin a Gerty Cori. Dvě Nobelovy ceny obdržela za fyziku a chemii Curie-Skłodowská, za fyziku Linus Pauling a John Bardeen. Za chemii byli dvakrát ohodnoceni Frederick Sanger a Karl Barry Sharpless.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama