I světoznámí spisovatelé donášeli: Pět nejtajnějších faktů o tajných špionech

I světoznámí spisovatelé donášeli: Pět nejtajnějších faktů o tajných špionech

Foto: alan64 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od tajného života Ernesta Hemingwaye jako špiona KGB až po německého špiona, kterého za druhé světové války chytil pes. Máte před sebou seznam pěti nejtajnějších faktů o těch nejtajnějších špionech.

KGB zaměstnavatelem Ernesta Hemingwaye

Slavný spisovatel Ernest Hemingway byl ve skutečnosti také špionem KGB. Ernest slíbil, že bude Sovětům posílat informace, ale za celých deset let se mu nepodařilo nic zjistit. Dětský spisovatel Roald Dahl byl také špion, ale pro MI6 (britská tajná služba - rozvědka). Dahlovým úkolem bylo získat co nejvíce informací od amerických žen, hlavně tím, že se s nimi vyspí.

Tajné únosy v Severní Koreji

Severní Korea unáší náhodné občany ze zemí celého světa. Cílem je, aby tito zajatci učili severokorejské špiony mluvit cizími jazyky. Severní Korea údajně unesla nejméně 485 Japonců, Jihokorejců, Číňanů, Italů, Malajců, Francouzů atd.

Dunderdale. Biffy Dunderdale

Postava Jamese Bonda byla založen na skutečné osobě jménem Biffy Dunderdale, jehož celé jméno zní Commander Wilfred Dunderdale. Přezdívku Biffy dostal proto, že byl vynikajícím boxerem u námořnictva. Byl vedoucím pobočky tajné služby v Paříži a „měl zálibu v krásných ženách a rychlých autech". Byl také přítelem Iana Fleminga, autora Jamese Bonda.

Akustická kočka

CIA se snažila špehovat lidi i v 60. letech minulého století. Když chtěla CIA, kde působili ti nejlepší špioni a mozky na světě, špehovat Kreml a sovětská velvyslanectví, rozhodla se, že nejlepším člověkem pro tuto práci bude - kočka. Byl to ambiciózní plán, ale CIA si byla jistá, že jejich micka práci zvládne. Téměř okamžitě ji přejel taxík. Projekt stál 20 milionů dolarů. Doslova se dá projekt shrnout takto: „Utratili 20 milionů dolarů za výcvik kočky, aby ji pak přejel taxík“. Dobře vynaložené peníze...

Seržant Stubby

Seržant Stubby je jediným „vojákem“ mladším 10 let, který byl v první světové válce povýšen do hodnosti seržanta, a také jediným psem. Seržant Stubby je vyznamenaný válečný hrdina. Zachránil své spolubojovníky před útokem yperitem a zajal německého špiona. Rychle se stal armádním maskotem a po celou válku byl známý jako pes hrdina.

Reklama
Reklama