Poslední pevnost Hitlera naleznete jen několik kilometrů od českých hranic. Co ukrývá Osówka?

Poslední pevnost Hitlera naleznete jen několik kilometrů od českých hranic. Co ukrývá Osówka?

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jen kousíček od českých hranic se nachází místo, které je skryto před zraky kolemjdoucích. Musíte se vydat pod zem, abyste objevili jeho význam. Jaké tajemství z dob třetí říše skrývá polská Osówka?

Jen kousíček od českých hranic se nachází místo, které je skryto před zraky kolemjdoucích. Musíte se vydat pod zem, abyste objevili jeho význam. Jaké tajemství z dob třetí říše skrývá polská Osówka?

Podzemní království

V průběhu druhé světové války si nacisté budovali svá tajná opevnění. Jedno takové vzniklo i v Sovích horách, v Dolním Slezsku. Na několika lokalitách se zde začalo pracovat na projektu Riese, tedy Osówky. Začaly vznikat podzemní systémy sloužící k obraně, a také promyšlené podzemní chodby. Práce byly ukončeny až během roku 1945, kdy se již nacisté připravovali na příchod rudé armády.

Stovky metrů chodeb a bunkrů

Bezprostředně po konci války byl objekt opuštěn a lidé si z něj vzali vše, co jim tehdy přišlo k užitku. Objekt byl uzavřen, chátral. Až na konci minulého století se našli lidé, kteří si kladli za cíl zabezpečit objekt tak, aby jej bylo možno zpřístupnit turistům. Už o rok později si první návštěvníci prohlédli na 650 metrů místních chodeb, bunkrů a hal.

Audiovizuální podívaná

Reklama

Místo jde s dobou a v současné době nabízí také audiovizuální síň, kde se diváci ponoří do hlubin historie. Zázemí najdou návštěvníci i v přilehlé restauraci, dětem je nabídnuto dětské hřiště. Každý rok se místní nadšenci zasluhují o to, aby bylo k prohlídce připojeno něco nového. Přibývají expozice, světla i interaktivní prvky.

Komplex, který v Osówce nacisté vybudovali, naleznete ve valbřišském okrese, na samém okraji města Glušice. Nachází se pouhých 6 kilometrů od českého hraničního přechodu v Janovičkách. Délka podzemních chodeb vás uchvátí.

Zdroj: https://www.osowka.pl

Reklama
Zdroj článku:
Reklama