Bir Tawil: Země, která nepatří žádnému národu, a přesto má svou princeznu

Bir Tawil: Země, která nepatří žádnému národu, a přesto má svou princeznu

Foto: Elzbieta Sekowska/ Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bir Tawil neboli Bír Tavíl je velmi zvláštní oblast. Nachází se jižně od Egypta a severně od Súdánu a jedná se o lichoběžník o rozloze asi 2060 km², o který nestojí ani Egypt, ani Súdán.

Ve skutečnosti si ji obě země přejí přidělit té druhé zemi. To však není způsobeno ojedinělým vyjádřením dobra. Oba národy se vůči území vzdaly jakéhokoli nároku a žádná jiná vláda nad ním nemá žádnou jurisdikci.

Bir Tawil je poslední skutečně nenárokovaná země na Zemi: malý střípek Afriky, kterému nevládne žádný stát, neobydlený žádnými stálými obyvateli a nepodléhající žádným zákonům. Abyste se tam dostali, máte dvě možnosti.

Prvním je letět do súdánského hlavního města Chartúmu, pronajmout si džíp a jet po silnici Shendi stovky mil až do Abu Hamed, osady, která sahá až do starověkého království Kush. 

Dnes slouží jako poslední trvalá lidská základna v regionu, než se rozlehlá Núbijská poušť, dvakrát větší než pevninská Británie a téměř úplně pustá, začne rozpínat na severu. Často zde vanou suché větry z Arabského poloostrova, které bičují vrstvy prachu, jež snižují viditelnost téměř k nule.

Druhou možností je přiblížit se z Egypta a vydat se z nejjižnějšího města Asuánu dolů přes vyprahlou oblast, která leží mezi jezerem Násir na západě a Rudým mořem na východě. Velká část oblasti byla egyptskou armádou prohlášena za omezenou zónu a nikdo se k hranici nemůže přiblížit bez předchozího povolení.

Egyptský požadavek

Egypt by rád ponechal hranice tak, jak byly vytyčeny v roce 1899, čímž by se Bir Tawil stal súdánským územím. Tím by si ponechal ve svém vlastnictví trojúhelník Hala'ib, rozsáhlejší kus země, který má úrodnou půdu.

Reklama

Súdánský požadavek

Súdán však chce respektovat hraniční čáry vytyčené na základě smluv z roku 1902, čímž by dosáhl téhož ve svůj prospěch: Hala'ib pro Súdán a Bir Tawil pro Egypt.

Země ničeho

Ani jeden z národů nemá o Bir Tawil zájem jednoduše proto, že tam nic není. Území v hranicích Bir Tawilu tvoří převážně písek nebo suché hory. Kdysi byla uvnitř Bir Tawilu vybudována studna (název znamená v arabštině „vysoká studna"), ale nikdo si není jistý, kam zmizela a co se s ní stalo.

Co vědět, než se tam vydáte

V oblasti nejsou žádné udržované silnice. K návštěvě si budete muset najít někoho, kdo se v oblasti vyzná, aby vás tam odvezl.

Princeznou písečného království

Otec tří dětí z USA v roce 2014 prohlásil, že si nárokoval království v Africe, aby se jeho dcera mohla stát princeznou. Přesně tak, jak si přála. Jeremiah Heaton z Virginie řekl webu Bristol Herald Courier, že se nedávno vydal na výlet do malé, hornaté oblasti mezi Egyptem a Súdánem zvané Bir Tawil, jejíž půdu si nikdo nenárokuje.

Heaton řekl, že tam umístil vlajku navrženou svými dětmi, aby se mohl stát tamním králem – a co je důležitější, aby jeho sedmiletá (v roce 2014) dcera Emily mohla být princeznou. Oblast pojmenovali Království Severního Súdánu.

Shelia Carapicoová, profesorka politologie a mezinárodních studií na univerzitě v Richmondu, uvedla, že Heaton nebude mít politickou kontrolu nad zemí bez právního uznání ze strany sousedních zemí, OSN nebo jiných skupin. Heaton ale prohlásil, že doufá, že přiměje Súdán a Egypt, aby uznali „jeho“ království.

Malá Emily se kdysi zeptala otce, zda by se někdy mohla stát skutečnou princeznou. Dotaz následoval poté, co na internetu objevila existenci Bir Tawil a jako dárek k narozeninám si přála se tam vydat a proměnit své přání ve skutečnost.

Reklama
Reklama