První hovor mobilním telefonem. Kdo a co říkal?

První hovor mobilním telefonem. Kdo a co říkal?

Foto: POM POM / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ačkoli se nám může zdát, že mobilní telefon je v podstatě samozřejmostí, jeho historie není až tak zaprášená a stále mezi námi chodí lidé, a není jich málo, kteří pamatují dobu, kdy byl mobilní telefon ještě sci-fi.

První hovor mobilním telefonem. Kdo a co říkal? 

Samotná myšlenka možnosti existence mobilního telefonu přišla roku 1917 od finského vynálezce Erica Tigerstedta, jenž podal oficiální žádost patentnímu úřadu na zařízení, kterým měl být kapesní skládací telefon s velmi tenkým mikrofonem. K jeho následné realizaci však pod jeho taktovkou nedošlo.

Úplně jiný příběh se začal psát 25. září 1928 v Chicagu ve státě Illinois, kde bratři Joseph a Paul Galvinovi založili společnost Galvin Manufakturing Corporation, se kterou chtěli prorazit na poli rádií. Nedlouho po vzniku přišla na svět první Motorola, rádio určené pro použití v automobilech. Bratři Galvinovi slavili úspěch a s každou další vyrobenou Motorolou rostli a posouvali techniku radiového spojení dál, až se v roce 1947 sami přejmenovali na Motorola, Inc.

O 26 let později, 3. dubna 1973, vychází z budovy na rohu 53 a 54 ulice v New Yorku inženýr společnosti Motorola Martin Cooper a v ruce drží něco, co během následujících 40 let naprosto změní svět. Drží v rukou prototyp prvního mobilního telefonu na světě, Motoroly DynaTAC 8000X. Přístroj, jenž by díky svému tvaru mohl být v dnešní době při vstupu na fotbalový stadion označen za bodnou zbraň a který za svou váhu 1,1 kg dostane o pár let přezdívku cihla. Spojuje se díky němu s ústředím Bellových laboratoří v New Jersey, a ač sám přiznává, že si již úplně nevybaví, co přesně řekl, bylo to údajně v duchu: „Právě volám, abych zjistil, jestli to zní dobře na vaší straně.“ Přesně v tomto okamžiku začala nová éra lidstva a Motorola se navždy zapisuje do dějin telekomunikace.

V září roku1983 se dostal na pulty pro běžné smrtelníky první mobilní telefon. A byla to právě Motorola DynaTAC 8000X, se kterou Martin Cooper uskutečnil první hovor. Jeho cena se šplhala k neuvěřitelným 4000 dolarů. O dva roky později se na trh dostává první mobilní zařízení společnosti siemens, jenže to ke svému provozu potřebuje stanici o velikosti kufru. Nedlouho poté přichází na trh také Nokia a Samsung či první flip telefon. Na konci osmedesátých let minulého století přichází další zlom telekomunikací, byl totiž schválen GSM, a roku 1992 tak mohl na svět přijít první 2G mobil, který už skoro všichni známe. Byl to model Nokia 1011 a patřila do něj sim karta.

Tentýž rok však byl ještě významnější pro britský Vodafone. V předvánočním období totiž jeden ze zaměstnanců zasílá během vánočního večírku svému řediteli úplně první SMS na světě. Stálo v ní pouze: „VESELE VANOCE“. Samotní Britové tomuto milníku nedávali příliš velkou váhu a mysleli si, že v SMS není budoucnost a že jsou zbytečné. Pravda se nejlépe ukáže o dvacet let později, když jen v Británii se odešle během jediného roku na 151 miliard SMS zpráv.

V roce 1998 vydává finská Radiolinja první stahovatelný obsah do mobilního zařízení. Šlo o vyzváněcí tón crazy frog, který později krom peněženek majitelů telefonů (žabák na vyzváněcím tonu vydělal přes 500 milionů dolarů), útočí i na titul snad všech hudebních hitparád na světě.

O dva roky později světlo světa spatřil asi neslavnější mobil na světě. Nokia 3310 a její nesmrtelný Snake, kterého hráli úplně všichni. Legendární přístroj si zakoupilo neuvěřitelných 126 milionů lidí a roku 2017 se dočkal svého znovuuvedení na trh. O pár let později už přišel první iPhone, o kterém Nokia prohlásila, že jeho čísla nebudou pro mobilní trh nikterak významná, a první Android smartphone T-mobile G1. Ale to už zase v jiném článku.

Reklama
Reklama