Americké „hlavní město vražd" zaznamenalo vloni šokující počet zabití

Americké „hlavní město vražd" zaznamenalo vloni šokující počet zabití

Foto: Pi.1415926535 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Polovina místních vražd souvisela s drogami a 70 % zabitých bylo v době smrti zapojeno do nějaké trestné činnosti. „Není to šokující, ale je to velké zklamání," řekl v nejčernější době detektiv z oddělení vražd.

Podle policejního oddělení kalifornského města East Palo Alto nebyla v loňském roce v jejich okrsku zaznamenána žádná vražda. Pro místo, které bylo kdysi známé jako hlavní město vražd, je to ohromující obrat. V roce 1992, kdy si město vysloužilo svou strašidelnou přezdívku, bylo ve městě s 24 000 obyvateli zabito 42 lidí, což znamenalo nejvyšší počet vražd na obyvatele v USA, píše server SF Gate.com. Nechvalně proslulé město se zhruba 30 tisíci obyvateli (v roce 2020) se nachází na poloostrově San Francisco, zhruba na půli cesty mezi městy San Francisco a San Jose.

Náčelník místní policie Jeff Liu ve svém prohlášení poblahopřál policejnímu oddělení k tomuto významnému milníku. „Váš kolektivní závazek směrem k bezpečnosti a jednotě proměnil jak naše město, poznamenané těžkým rokem 1992 s 42 vraždami, tak i místní komunitu, která je nyní odolnější a silnější než kdy jindy. Každému z vás vyjadřuji hlubokou vděčnost za vaše neocenitelné partnerství při podpoře bezpečnějšího a prosperujícího East Palo Alta," uvedl Liu.

V článku deníku Los Angeles Times z roku 1993 o závratných počtech vražd v East Palo Alto (okres San Mateo) se uvádí, že město ležící jen kousek za dálnicí 101 od bohatého Palo Alta (okres Santa Clara) bylo v té době „prokleté" bujícím obchodem s drogami a násilnými válkami gangů. Tyto problémy ještě zhoršovaly rozpočtové potíže města - policejní oddělení mělo k dispozici pouze 37 policistů.

V článku se uvádí, že polovina místních vražd v roce 1992 souvisela s drogami a že 70 % zabitých bylo v době smrti zapojeno do nějaké trestné činnosti. „Není to šokující, ale je to velké zklamání," řekl tehdy listu detektiv z oddělení vražd Tom Alipio. „Určitě bychom byli raději, kdyby nás proslavilo něco jiného než vraždy."

Reklama

Představitelé okresu San Mateo přičítají 60% pokles násilné kriminality ve městě mezi lety 1990 a 2017 federálnímu potírání zločinnosti a řadě dalších faktorů. Mezi ně patří přijetí komunitního policejního přístupu ze strany orgánů činných v trestním řízení a nahrazení několika starých barů a obchodů s alkoholem developerskými projekty jako jsou kanceláře, nákupní centrum a hotel Four Seasons.

Kromě toho si starousedlíci stěžují, že gentrifikace, která ve městě probíhala v posledních dvou desetiletích, zvýšila ceny domů a mnohé donutila k odchodu. Gentrifikace je proces, který se objevuje hlavně v prostředí velkých měst ve vyspělých státech. Jde o přesun obyvatelstva do nově opravených obytných míst v bývalých dělnických čtvrtích v centru města. Přesunují se specifické skupiny obyvatel – mladí, vzdělaní, profesionálové s vysokým příjmem, kteří často žijí individuálně nebo v malých domácnostech. Tento proces bývá často doprovázen ekonomickým vytlačením původního, sociálně slabšího obyvatelstva. Opačným procesem gentrifikace je suburbanizace.

Podle údajů města činila v únoru 2012 mediánová cena domů v East Palo Altu 262 500 dolarů. Do ledna 2021 se tato částka vyšplhala na 947 500 dolarů, což představuje nárůst o 261 %.

Pro srovnání, podle údajů policie v East Palo Alto bylo v letech 2020 a 2021 zaznamenáno šest vražd a v roce 2022 pět vražd. Tyto zprávy přicházejí v době, kdy země na konci loňského roku zaznamenala největší meziroční pokles počtu vražd. ABC News uvedla, že počet vražd v loňském roce klesl o 13 % ve srovnání s údaji z roku 2022. Před loňským rokem byl největší roční pokles počtu vražd zaznamenán v roce 1996, kdy USA zaznamenaly 9% pokles, uvedla stanice.

Reklama
Reklama