„Musím zabezpečit stárnoucí matku," pronesl majitel tajuplného ostrova v Kalifornii a prodává ho za 25 milionů dolarů

„Musím zabezpečit stárnoucí matku," pronesl majitel tajuplného ostrova v Kalifornii a prodává ho za 25 milionů dolarů

Foto: Dreamyshade / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Red Rock Island, jediný soukromý ostrov v Sanfranciském zálivu, se dostal na trh za 25 milionů dolarů. To je vysoká cena za kus skály - na pozemku o rozloze 5,8 akrů toho moc není. Skalnatý masiv se zvedá z vody do výšky asi 55 metrů a jeho vrchol korunuje strom, zatímco na severovýchodní straně se rozkládá klidná pláž.

Chris Lim, globální velvyslanec mezinárodní sítě nezávisle vlastněných luxusních realitních firem Christie's International Real Estate, který nemovitost zastupuje, řekl kalifornskému serveru SFGATE, že kromě tradičnějších možností výstavby byly na podobných soukromých ostrovech vybudovány systémy odsolování vody a solární panely. Uvedl, že prodávající měl v minulosti mnoho nevyžádaných nabídek, včetně jedné na větrnou farmu v roce 2010, kromě „princů a hodnostářů", kteří chtějí vlastnit kus tzv. „sběratelské nemovitosti".

Christie's International Real Estate je mezinárodní síť nezávisle vlastněných luxusních realitních firem s více než 400 kancelářemi a přibližně 10 000 realitními makléři v téměř 50 zemích a teritoriích po celém světě.

Současný majitel ostrova Brock Durning, který žije již desítky let na Aljašce a nemovitost zdědil po svém otci, řekl agentuře Christie's, že v poslední době ostrov nenavštěvoval a rozhodl se, že jej chce prodat, aby se mohl finančně postarat o svou stárnoucí matku.

Vlastnit ostrov v Sanfranciském zálivu se může zdát jako „cool“ záležitost, která s sebou ale nese spoustu závazků. Pro začátek by jakákoli výstavba musela projít třemi úrovněmi byrokracie, protože 4,1 akru ostrova leží v okrese Contra Costa, 0,09 akru je v Marin County a zbývajících 1,58 akru spadá do San Franciska. Blízké město Richmond, které by pravděpodobně neslo případné následky výstavby, se v minulosti organizovaně postavilo proti. Pravděpodobnější variantou je stavba domu, vzhledem k tomu, že majitel by mohl stavět pouze na pozemcích Contra Costa a vyhnout se interakcím s ostatními okresy. I to by v případě schválení pravděpodobně trvalo roky, ne-li desetiletí, protože téměř žádná část ostrova není rovná.

Reklama

Red Rock Island je místo se zvláštní a pohnutou historií. Jedněmi z prvních známých prvních obyvatel ostrova byli ruští obchodníci s kožešinami, ačkoli jeho prvním zaznamenaným osadníkem byl bývalý kalifornský senátor Selim Woodworth, syn slavného básníka Samuela Woodwortha, který zde údajně v 50. letech 19. století zapíchl vlajku, postavil malou chatu a žil zde.

Poté, co Woodsworth ostrov neúspěšně osídlil, začali půdu bohatou na mangan vyhledávat horníci, kteří po sobě zanechali důlní štoly, jež se na ostrově nacházejí dodnes. Poté, co na počátku a v polovině 20. století vystřídalo ostrov několik majitelů, měli se skalnatým výběžkem velké plány další ambiciózní podnikatelé. Žádný z nich se však nikdy neuskutečnil - ani soukromé rezidence, ani přístav pro jachty, ani botanická zahrada, ani billboardy, ani kasino, ani restaurace a hotel, ani 25patrová věž.

Proto byl ostrov v minulých desetiletích často na prodej, i když většinou neoficiálně, a nikdy se za něj nepodařilo získat odpovídající cenu. V roce 1955 se objevil v novinových inzerátech bez uvedení ceny. V roce 1979 byl nabízen za 1,5 milionu dolarů. Dokonce se uvádělo, že nechvalně proslulý bývalý vůdce oregonské komuny Bhagwan Shree Rajneesh kdysi plánoval ostrov koupit, dokud nebyl v roce 1985 deportován. V roce 2001 byl ostrov nabízen za 10 milionů dolarů, poté byla cena snížena na 6 milionů dolarů. Naposledy byl inzerován k prodeji v roce 2015 za 5 milionů dolarů.

Jiný ostrov v oblasti Bay Area byl na začátku tohoto roku zařazen do aukce za 75 milionů dolarů - i když ten se možná pokouší prodat z velmi specifického důvodu.

Reklama
Reklama