Giuseppe Morello, první americký šéf šéfů. Znetvoření na pravé ruce mu pomáhalo vyvolat strach

Giuseppe Morello, první americký šéf šéfů. Znetvoření na pravé ruce mu pomáhalo vyvolat strach

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Giuseppe Morello, známý jako „Starý lišák“, byl jedním z nejvýznamnějších bossů v historii americké mafie. Založil mafiánskou rodinu Morello (nyní Genovese), která je dodnes jednou z pěti nejvlivnějších mafiánských rodin v New Yorku a New Jersey. 

Aby unikl trestu, emigroval do USA

Giuseppe Morello se narodil 2. května 1867 do chudé rolnické rodiny v městečku Corleone na Sicílii. Vrozená vada pravé ruky s nevyvinutými prsty mu později pomáhala vyvolat strach mezi pověrčivými Italy. Morellův otec brzy zemřel a matka se znovu provdala za Bernarda Terranovu, člena Corleonské mafie, se kterým měla další děti. Přidal se k mafiánské rodině svého otčíma, kde byl natolik úspěšný, že se v roce 1889 stal důvěryhodným poručíkem bosse Paolina Strevy. V roce 1892 emigroval do USA, aby unikl stíhání za vraždu policejního úředníka a padělání peněz. Později jej následoval zbytek rodiny. 

Kariéru si postavil na praní špinavých peněz

V New Yorku se nejprve pokoušel legálně podnikat a neúspěšně investoval. V 90. letech založil rodinný zločinecký podnik „107th Street Mob“, který získával peníze z vydírání, lichvy, nelegálního hazardu, loupeží a padělání. Morello byl velmi chytrý a vynalézavý, své příjmy následně zlegalizoval přes rodinné restaurace a podniky. Z rodiny Morello se brzy zformovala úspěšná mafiánská organizace, která se jako první ve městě specializovala na praní špinavých peněz tímto způsobem. 

Mrtvol nepřátel se zbavoval v sudech

Jejich úspěch tkvěl mj. v nemilosrdné likvidaci nepřátel, jejichž rozřezaných těl se často zbavovali v sudech vhozených do moře. Během 10 let se jenom jeho hlavní vymahač Lupo dopustil více než 60 vražd. V roce 1905 jej vůdci mafie po celé USA uznali jako „capo di tutti capi“ (šéfa šéfů), čímž se rodina Morello stala nejvlivnější zločineckou skupinou v New Yorku

Mafii šéfoval i za mřížemi, poté byl nahrazen

V roce 1910 byli Morello a mnoho dalších členů zatčeni za padělání bankovek. Morello dostal 25 let ve federální věznici v Atlantě. Několik let řídil své podniky odtud, ale později byl nahrazen novým bossem Salvatorem D'Aquilou. Právníci Morellovi zajistili snížení trestu na 15 let a v roce 1920 byl za dobré chování podmínečně propuštěn. 

Před novým bossem prchl na Sicílii

Jeho návrat vyvoval u D'Aquily obavu o moc, proto s Morellem vyvolal konflikt, za který jej odsoudil k smrti. Morello se svými přívrženci raději prchli na Sicílii. Válka mezi newyorskou mafií a smrt mnoho předních členů mezitím způsobila, že D'Aquila začal ztrácet svůj vliv ve prospěch Giuseppeho Masseria, Morellova spojence. Morello vycítil příležitost, stal se Masseriovým consiglierem a jejich živnost dobře vzkvétala po celé období prohibice ve 20. letech. 

Padl za oběť mafiánské války

V roce 1930 vypukl mezi italsko-americkou mafií krvavý boj o moc, který vešel ve známost jako Castellammarská válka. Konkurenty byli příznivci Masseria a Morella proti nové brooklynské skupině vedené Maranzanem a Bonannem. Zkušený starý zabiják Morello zaujal post Masseriova hlavního válečného poradce. Giuseppe Morrelo byl spolu se svým pomocníkem zavražděn ve své kanceláři 15. srpna 1930, jako jedna z obětí Castellammarské války. Bylo mu 63 let. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama