Bohatá výbava hrobek faraonů: Mnohdy obsahovaly pohádkové jmění

Bohatá výbava hrobek faraonů: Mnohdy obsahovaly pohádkové jmění

Foto: tutincommon (John Campana) / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Sláva a bohatství faraonů se často až kýčovitým způsobem odrážely v obsahu jejich pohřebních komor. Budete možná překvapeni, na jaké „poklady“ jste mohli při návštěvě nenarušené hrobky narazit.

Kultura starověkého Egypta se vyznačuje mnoha charakteristickými rysy, které nám dnes mohou připadat poměrně zvláštní. Jedním z příkladů je jejich přístup k pohřbívání svých panovníků. Prastaré hrobky faraonů nebyly pouze místem jejich odpočinku, ale jakousi galerií úspěchů a skutků, které vladař za dobu své vlády vykonal. V souvislosti s tím se zde daly nalézt nejrůznější poklady a cennosti, ale tu a tam se v hrobce objevily předměty, které byste na podobném místě pravděpodobně nečekali. Co patřilo do standardní i méně běžné výbavy pohřebních komor faraonů?

Sarkofágy jako staroegyptské rakve

Staří Egypťané byli po smrti mumifikováni a jejich tělo bylo následně zabaleno do plátna. Mumifikace faraonů byla rozdílná v tom, že panovník byl do zábalu uložen i se šperky a amulety, přičemž následně bylo jeho tělo uzavřeno do několika vrstev sarkofágu tak, aby bylo chráněno před vnějšími vlivy. Například Tutanchamonovo tělo bylo uloženo do pevné zlaté rakve s posmrtnou maskou ze stejného kovu, která ukazovala tvář chlapeckého krále. Tato rakev byla umístěna do dvou složitě malovaných dřevěných rakví, které do sebe zapadaly. Poté byla uložena do sarkofágu z červeného křemene, aby byla v bezpečí.

Přívěsek se sokolem nesoucím sluneční kotouč
Přívěsek se sokolem nesoucím sluneční kotouč | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Kanopy sloužily k uložení vyňatých orgánů

V rámci procesu mumifikace byly z těla odebrány i orgány. Játra, střeva, plíce a žaludek se ukládaly do speciálních nádob, tzv. kanop. Každá nádoba měla hlavu boha, který chránil to, co bylo uvnitř. Srdce se ponechávalo uvnitř těla, protože Egypťané věřili, že se bude v posmrtném životě vážit, aby se zjistilo, zda jste vedli dobrý život.

Nástěnné malby

Hrobky byly pokryty krásnou výzdobou stěn, která vyprávěla nejrůznější příběhy. Obrazy často popisovaly cestu panovníka do posmrtného života. Egypťané věřili, že tuto cestu po smrti podstupují všichni lidé, a plnili jejich hrobky předměty a malbami, které je měly na cestě provázet. Často také kolem hrobky malovali zaklínadla z proslulé Knihy mrtvých.

Reklama

Jídlo

Cesta do posmrtného života byla dlouhá, a proto se Egypťané nechávali pohřbívat s jídlem, vodou a vínem, které jim na jejich poslední výpravě sloužily jako zdroj obživy. V hrobce Tutanchamona našli archeologové třicet šest nádob s archivním vínem a osm košů s ovocem. Přesto, že se jídlo ani pití nikdy nezkonzumovalo, posloužilo svému rituálnímu účelu.

Oblečení, šperky i drogerie

Spolu s faraonem byly pohřbeny nejoblíbenější kousky z jeho šatníku. To zahrnovalo nejrůznější tuniky, šátky, rukavice či pokrývky hlavy. Ani šperků nebylo v hrobkách staroegyptských panovníků nazbyt, a místnosti tak mnohdy přetékaly náramky, sponami či náhrdelníky z drahých kamenů. Oděvy a šperky pak často doplňovaly nejrůznější balzámy, masti a vonné oleje. Účel byl opět čistě pragmatický – na cestu do posmrtného života musel faraon vyrazit ve stylu a s glancem jemu vlastním.

Lodě a vozy

Ač to zní neuvěřitelně, je tomu skutečně tak – v hrobkách faraonů jste mohli narazit i na tak atypické předměty, jakými jsou třeba velké lodě. Například faraon Chufu si nechal jako hrobku postavit Velkou pyramidu v Gíze, přičemž spolu s ním byla pohřbena i zhruba 45 metrů dlouhá loď. Někteří archeologové se domnívají, že šlo o sluneční bárku – rituální plavidlo, které mělo faraona spolu s bohem slunce Ra převážet po obloze. Tutanchamon byl pohřben s jedenácti lodními pádly, ale bez lodi. Na druhou stranu se našlo několik válečných vozů a zhruba 130 vycházkových holí, které tak možná měly sloužit jako prostředek doprovázející faraona na cestu do posmrtného života.

Solární loď
Solární bárka | Zdroj: Berthold Werner / Creative commons, CC-BY-SA

Zbraně

V Tutanchamonově hrobce se našla spousta zbraní, které ho měly chránit před nástrahami podsvětí. Některé z nich byly však vystaveny spíše pro jejich vzhled, například obrovské štíty či části brnění. Jiné zase mohly být Tutanchamonovými oblíbenými zbraněmi, které používal v boji.

Hry

Řada faraonů měla v oblibě stolní hry, a není tak divu, že i tento typ pokladů bylo možné nalézt na místě jejich odpočinku. Faraon Tutanchamon byl pohřben se slonovinovou cestovní sadou hry senet. Dodnes není úplně jasné, jaká pravidla hry senet měl, přesto lze říci, že ve starověkém Egyptě šlo o velmi populární hru, a kromě osobních preferencí tak možná měla v hrobce faraonům zkrátka pomoci zahnat dlouhou chvíli.

Reklama
Reklama