Nejnebezpečnější obyvatelé vodního světa, se kterými je lepší se nikdy nepotkat

Nejnebezpečnější obyvatelé vodního světa, se kterými je lepší se nikdy nepotkat

Foto: fotandy / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V dnešní době není ničím neobvyklým, že se na pobřeží objeví žralok. Jeho obětí kvůli tomu neustále přibývá. Mohlo by jich být ale daleko více. Ve vodách se totiž objevují i další děsiví a nebezpeční tvorové.

I malé rybičky dokážou napáchat velkou neplechu

Možná je to překvapivá informace, většina nebezpečných mořských živočichů ale patří k těm menším. Nejde tak o to, jak je zvíře veliké, ale o to, jak silné a zákeřné dokáže být. V mnoha případech se z mírumilovně vypadajících rybek stávají nebezpeční tvorové, které skutečně nechcete potkat.

Pozor si dejte na tygří rybu i nebezpečné hvězdice

V povodí řeky Konga lze běžně narazit například na tygří rybu. Jeden a půl metru dlouhá ryba dosahující váhy okolo padesáti kilogramů vás dokáže vyděsit na první pohled. A to především kvůli svým zubům. Těch má hned třicet dva. A rozhodně se nejedná o žádné dětské zoubky. Tygří ryba je silnou a také velmi agresivní rybou. Hojně se ji snaží lovit sportovní rybáři. Situaci ovšem komplikuje fakt, že se jedná o rybu plující v hejnech. Samotnou ji potkáte velmi zřídka. A tak je jejich lov těžší o ataky ostatních ryb.

Mezi další opravdu děsivé tvory patří také hvězdice. Na první pohled dokonale vyhlížející živočich, který ladí k romantickému podmořskému světu, je ve skutečnosti jedním z nejdravějších tvorů. Hvězdice se sice pohybují pomalu, zato jsou ale velmi vytrvalé. Stejně jako člověk milují ústřice nebo slávky. Právě těmi se nejraději živí.

Mezi zástupce těch, kdo systematicky dokážou ničit korálové útesy, patří hvězdice trnová koruna. Je druhou největší hvězdicí na světě, která kromě korálů nepozře prakticky nic jiného. Za rok zvládne zlikvidovat až 6 mkorálů. Pro lidstvo tak není hrozbou. Neopatrná manipulace však může zapříčinit zdravotní problémy. Hvězdice je pokrytá nebezpečnými jehličkami, které mohou vyvolat silnou bolest.

Po hlubinách moře se prohání i perutýn a mořská kočka

Další velmi roztomilou rybou, před kterou je lepší uplavat, je zebra perutýn. Tato masožravá ryba je jednou z nejnebezpečnějších ryb na světě. Ve vějířovitých ploutvých má ukryté ostré jedovaté jehly. V případě bodnutí těmito jehlami dochází, bez lékařského zákroku, k nemilosrdné smrti. Po bolestivém bodnutí pomalu dochází k ochrnutí kosterních a dýchacích svalů.

Mořská kočka, tak se přezdívá děsivě vypadajícímu vlkoušovi. S tím není radno si zahrávat. Je to totiž milovník lidských prstů. Kromě toho ale, především díky svým silným čelistím, dokáže spořádat i další části lidského těla. Jejich lov tak není žádnou legrací. Vlkouš je natolik nenasytnou rybou, že dokáže najednou zhltnout i opravdu velká sousta. Zároveň se ale jedná o velmi línou rybu. A tak je poměrně složité na ni narazit.

Reklama

Ne každá ježovka je nebezpečná, bodnutí o její trny je ale velmi bolestivé

Dalším, před kým bychom se měli mít na pozoru, jsou mořští ježci. Těch existuje na šest set druhů. Některé z nich jsou naprosto neškodné, a i přes dotyk jejich bodlin se vám nic nestane. Naopak ale existují také takoví mořští ježci, kterým je radno se vyhnout na metry daleko. Dotek bodlin, kterými jsou ježci poseti prakticky po celém svém těle, vyvolává bolest, jako byste šlápli na hřebík.

Zástupcem těch nejnebezpečnějších je ježovka diadémová. Ta vás na první pohled odradí svými dlouhými ostrými trny, které mohou dosahovat délky až třicet centimetrů. Tento, pro ježovku obranný nástroj, je využíván především při ochraně před predátory. Zároveň ale pomáhá také jako maskování. Ježovka diadémová je sice nejedovatým živočichem, její dotyk ale dokáže zajistit zranění, která se hojí dlouhé týdny.

Dovolená u moře může být relaxem a zábavou, na který dlouho vzpomínáte. Díky živočichům, kteří se nacházejí na dně moří a oceánů se ale také může proměnit v noční můru. Proto si dávejte dobrý pozor, kam plavete. Narazit na ostrou ježovku nebo nenasytnou mořskou kočku by byla opravdu smůla.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama