Krádež století: lupiči z SSSR přehlédli housle v hodnotě 15 mil. USD

Krádež století: lupiči z SSSR přehlédli housle v hodnotě 15 mil. USD

Foto: Autor / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1968 se odehrál příběh, který se zapsal do paměti mnoha lidí. Slavný houslista David Oistrach se stal obětí krádeže, při které zloději „bohužel“ přehlédli housle v hodnotě 15 mil. USD.

Parta tří zlodějů

Vysoce proslulé krádeže se staly námětem nejednoho sovětského filmu. Například film „Návštěva u Minotaura“ byl natočen podle stejnojmenného románu bratří Vainerů, jehož děj vycházel z událostí roku 1968. Dne 27. října voroněžský zloděj Boris Nikonov, jeho bratr Sergej a jejich blízký přítel Nikolaj Lavrov se vydali na lup.

Tihle tři vykradli moskevský byt populárního sovětského houslisty Davida Oistracha. Zloději věděli, že byt je hlídaný, a tak jeden z nich (Nikonov) udeřil  do dveří, aby aktivoval poplašný systém. Po nějaké době to provedl ještě jednou. V obou případech na místo přijela policejní hlídka, která se pak vrátila na policejní stanici s prázdnou.

Když poplašný systém vydal signál potřetí, služební důstojník usoudil, že je rozbitý, a jednoduše ho vypnul, čehož zloději využili. Mistrně otevřeli zámky a vnikli do houslistova bytu. Jejich kořistí se kromě 120 000 dolarů stalo mnoho dalších unikátních věci. Byla mezi nimi např. zlatá tabatěrka s diamanty, kterou Oistrachovi věnoval turecký prezident, šachovnice se zlatými a stříbrnými figurkami od belgické královny a nebo také symbolický zlatý klíč od bran Jeruzaléma, který houslista obdržel v Izraeli.

Hodnota Stradivariho houslí přesahuje 15 milionů dolarů

Lupiči ukradli také drahé nahrávací zařízení, ale podařilo se jim minout to nejcennější, co v bytě měli: starožitné housle od slavného mistra Antonia Stradivariho: jednoduše si neuvědomili, kolik by za ně mohli dostat. Sergej Nikonov přitom na místo krádeže omylem upustil espander s napsaným příjmením. V důsledku toho byla trojice zlodějů v polovině ledna 1969 zatčena a později odsouzena.

Sbírka houslových skladeb J.B.Viottiho, A.Glazunova, R.Gliera, B.Godarda v podání Davida Oistracha. SSSR, firma Melody.Strana A desky v papírovém obalu. Oděsa, Ukrajina - 26. dubna 2021.
Sbírka houslových skladeb J. B. Viottiho, A. Glazunova, R. Gliera, B. Godarda v podání Davida Oistracha. SSSR, firma Melody. Strana a desky v papírovém obalu. Oděsa, Ukrajina – 26. dubna 2021 | Zdroj: Dmitriev Mikhail / Shutterstock

Kuriózní je, že v roce 1996 byly stradivárky (tyto housle), které patřily Davidu Oistrachovi, přece jen ukradeny. Zloděj Jakov Subbota je ukradl z Glinkova muzea, kam se unikátní hudební nástroj dostal po houslistově smrti. Subbota a jeho komplic byli zadrženi až po třech letech a brzy poté byly housle nalezeny. Jak se ukázalo, po celou dobu byly uloženy v opuštěném domě v Abcházii.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama